Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Trwa ekspansja polskiego drobiu
Rosyjskie embargo nie powinno zaszkodzić drobiarzom.

- Korzystne warunki rynko­we w 2014 r. pozwoliły na dal­szy rozwój branży drobiarskiej - mówi Monika Drążek, ekono­mista Banku BGŻ. - Było to w dużej mierze możliwe dzięki systematycznie rosnącemu eksportowi. Umocniliśmy również pozycję na rynku UE, gdzie w produkcji i kurcząt broj­lerów jesteśmy, obok Wielkiej Brytanii, na wiodącej pozycji.

 

Dzięki konkurencyjnej cenie polski drób dobrze radzi sobie na rynku unijnym. W pierwszej połowie 2014 r. jego sprzedaż zwiększyła się tam o 18 proc. Nasze mięso zaczyna zdo­bywać też dalsze rynki. FAMMU/FAPA podaje, że po pierw­szym półroczu 2014 r. Polska wyprzedziła Niemcy i została trzecim największym eksporterem drobiu do krajów poza-unijnych, po Francji i Holandii.



(Źródło: Parkiet 07.10.2014).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij