Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wytyczne z zakresu znakowania na stronie PFPŻ ZP
Serdecznie zapraszamy do korzystania z wytycznych Komisji Europejskiej oraz krajowych dotyczących stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Przewodniki są dostępne w zakładce „Legislacja – Jakość i Bezpieczeństwo Żywności – Przewodniki i Wytyczne – Przewodniki Znakowanie"

http://www.pfpz.pl/index/?id=b99f4242922cd10313630b0ecccda1dc

 

Na stronie zamieściliśmy następujące wytyczne:

 

  • Pytania i odpowiedzi Komisji Europejskiej dotyczące stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  • Przewodnik Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych do rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  • Wytyczne PFPŻ ZP do określania "największej powierzchni" dla niektórych opakowań o kształtach innych niż sześcian i prostopadłościan, np. butelek, puszek i innych opakowań o nieregularnych kształtach.
  • General guidelines for implementing the principle of Quantitative Ingredients Declaration (QUID) – podawanie informacji o ilościowej zawartości składników (wersja angielska).
  • Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie określenia limitów tolerancji dla składników odżywczych wymienionych na etykiecie.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij