Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Banki Żywności: Nie marnuj warzyw i owoców - przekaż potrzebującym!
Apel Banków Żywności.

Jak podaje Komisja Euro­pejska, w rolnictwie marnuje się 30-50% upraw rolnych. Przyczyny wymieniane przez rolników są różnorodne: nie­opłacalne ceny skupu i sprze­daży, brak odpowiednich wa­runków przechowywania, szybkie psucie się żywności, warunki atmosferyczne czy ostatecznie błędy ludzkie.


Tymczasem, wciąż niewielu rolników wie o możliwości przekazania nad­wyżek warzyw i owoców do Banków Żywności, których misją jest zapobieganie marnowaniu żywności i zmniejszanie pro­blemu niedożywienia.


Mecha­nizm działania Banków Żyw­ności polega na odbieraniu produktów od producentów i dystrybutorów żywności w celu przekazania jej dla naj­uboższych. Banki Żywności w Polsce to sieć 31 organizacji zlokalizowanych w całym kraju (www.bankizywnosci.pl), które wspierają 3600 lokal­nych, różnorodnych inicjatyw charytatywnych takich jak: noclegownie, jadłodajnie, or­ganizacje wspierające dzieci, osoby starsze oraz niepełno­sprawne. W 2013 r. pomocą z Banków Żywności zostało objętych 1,3 mln osób potrze­bujących.


(Źródło: Rzeczpospolita).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij