Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 18 września br. dotyczący wprowadzania na rynek produktów mięsnych i produktów rybołówstwa wędzonych tradycyjnie po 1 września 2014 r.Normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych określone są w przepisach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z póżn. zm.).
Przepisy
tego rozporządzenia wprowadzają obniżenie norm związanych z najwyższymi
dopuszczalnymi poziomami zanieczyszczenia wielopierścieniowymi węglowodorami
aromatycznymi (WWA) dla niektórych środków spożywczych, w tym dla wędzonych
produktów mięsnych (mięso i przetwory mięsne) i produktów rybołówstwa (ryby i
przetwory rybne, z wyłączeniem szprot). Od dnia 1 września 2014 r. dla tego
rodzaju produktów limit dla benzo(a)pirenu wynosi 2μg/kg, a dla sumy WWA 12 μg/kg
(suma benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu ).
Komisja Europejska
opracowała przepisy upoważniające Polskę do stosowania odstępstwa od ww.
obniżonych limitów dla WWA.
Z tego
odstępstwa będą mogli korzystać producenci, prowadzający na rynek produkty
mięsne wędzone w sposób tradycyjny.
Zgodnie z tymi
przepisami, polscy producenci mogą od dnia 1 września 2014 r. przez trzy lata wytwarzać
i wprowadzać do obrotu na rynku krajowym produkty mięsne tradycyjnie wędzone
spełniające limity 5 μg/kg dla benzo(α)pirenu i 30 μg dla sumy czterech WWA.
Mając na
uwadze powyższe, w celu wskazania szczegółowych zasad stosowania tego odstępstwa
na terytorium RP, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano projekt rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji
produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów
zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
W ww.
projekcie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęto, że
przez produkty mięsne wędzone tradycyjne rozumie się produkty
mięsne wędzone bez udziału środków aromatyzujących dymu wędzarniczego.
Należy jednak
zauważyć, że przedmiotowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie
mogło wejść w życie dopiero po opublikowaniu rozporządzenia Komisji
uprawniającego do stosowania ww. odstępstwa.
Zgodnie z unijną procedurą legislacyjną
obowiązującą dla tego typu aktów prawnych należy się tego spodziewać nie wcześniej
niż w listopadzie 2014 r.
W związku z
powyższym, należy przyjąć następujące zasady postępowania:
1) Wprowadzanie
produktów mięsnych wędzonych na rynki innych państw członkowskich UE
Produkty mięsne wędzone tradycyjnie umieszczane na
rynku innych państw członkowskich UE, od dnia 1 września 2014 r. bezwzględnie
muszą spełniać nowe, niższe limity dla WWA tj. dla benzo(a)pirenu 2μg/kg, a dla
sumy WWA 12μg/kg.
2) Wprowadzanie
produktów mięsnych wędzonych na rynek krajowy
W związku z
faktem, że w przepisach ww. rozporządzenia Komisji wskazano, że jego postanowienia
stosuje się od dnia 1 września 2014 r., na rynku krajowym nadal mogą być umieszczane
produkty mięsne wędzone tradycyjnie, spełniające wyższe limity dla WWA tj. 5 μg/kg dla
benzo(a)pirenu i 30 μg/kg dla sumy 4 WWA.
Na użytek
rozporządzenia Komisji poprzez takie produkty należy rozumieć produkty mięsne wędzone
bez udziału środków aromatyzujących dymu
wędzarniczego.
Po wejściu w
życie aktu prawa krajowego producent będzie dodatkowo zobowiązany do poinformowania
w formie pisemnej powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na
miejsce prowadzenia działalności o zamiarze skorzystania z przedmiotowego Odstępstwa
oraz znakowania takich produktów specjalnym
znakiem weterynaryjnym w kształcie kwadratu.
3) Wprowadzanie
produktów rybołówstwa wędzonych na rynek
Z uwagi na
fakt, że rozporządzenie Komisji nie wprowadza dla Polski podobnego odstępstwa w
odniesieniu do tradycyjnie wędzonych produktów rybołówstwa, takie produkty, umieszczane
zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach innych państw członkowskich UE, od
dnia 1 września 2014 r. muszą spełniać limity dla WWA przewidziane w przepisach
rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 tj. dla benzo(a)pirenu 2μg/kg, a dla
sumy WWA 12μg/kg.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
pełna lista aktualności
|