Szybki wzrost rolnictwa ekologicznego w UEW ostatniej dekadzie obszar przeznaczony pod rolnictwo ekologiczne w Unii przyrastał każdego roku o około 500 tys. ha, a nowe kraje członkowskie jak Estonia, Czechy, Łotwa, Słowacja i Słowenia były liderami trendu.Według 7 stronicowego raportu agendy Komisji DG Agri „Szybki wzrost rolnictwa ekologicznego w UE” w 2011 roku powierzchnia zajmowana przez uprawy ekologiczne w UE27 zajmowała 9,6 mln ha wobec 5,7 mln ha w 2002 roku.
Obszar produkcji ekologicznej w 2011 roku stanowił 5,4% areału wobec 3,1% w 2002 roku przy znacznych różnicach w państwach członkowskich.
Największy, 19% udział ekologicznego areału miała Austria 19%, Szwecja – 16%, Łotwa – 10%, natomiast na Malcie, w Bułgarii i Irlandii ten udział stanowił poniżej 1%.
Ilość gospodarstw ekologicznych w UE to 186 tys., a ich średnia wielkość jest większa niż gospodarstw konwencjonalnych. W 2011 roku w UE było zarejestrowanych 270 tys. podmiotów gospodarczych (producenci, przetwórcy i handlowcy) związanych z rolnictwem ekologicznym z czego 235 tys. to producenci.
W państwach UE15 jest zlokalizowane 83% ilości gospodarstw ekologicznych, które stanowią obszarowo 78%.
Nowe kraje członkowskie, które weszły do Unii od 2004 roku – UE12 odnotowały szybki, bo około 13% rocznie przyrost ekologicznego areału w latach 2002-2011, a liczba eko gospodarstw zwiększyła się tam prawie 10 krotnie w latach 2003-2011.
Największy udział w ekologicznym areale mają użytki zielone – 45%, przed zbożami – 15%, uprawy wieloletnie – 13%. Ekologiczna produkcja zwierzęca stanowi tylko około 1% całkowitej.
Chorwacja, która przystąpiła do Unii od 1 lipca 2013 roku stała się aktywnym udziałowcem ekorolnictwa z ilością 900 zarejestrowanych farm, które stanowiły 0,3% całkowitego rolnego areału z czego najwięcej zajmowały pastwiska i łąki (4110 ha), oleiste (2180 ha) oraz uprawy owoce (1140 ha).
Reforma WPR na lata 2014-20 przewiduje płatności za konwersję jak prowadzenie gospodarstw ekologicznych. Nowe regulacje mają na celu zachęcenie do tej formy gospodarowania, co jest odpowiedzią na wzrost popytu.
Więcej informacji: Internet: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/ (Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|