Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosja bierze na cel polskie mięso
Dzień po nałożeniu embarga na polskie owoce i warzywa Rosja poinformowała o wykryciu groźnych bakterii w partii wołowiny i mięsa drobiowego.

Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rossielchoznadzor) poinformowała o wykryciu drobnoustrojów w mrożonej wołowinie oraz salmonelli w indyczym mięsie. Zdaniem Rosjan produkty te pochodzą z dwóch różnych polskich zakładów.

Rossielchoznadzor poinformował w czwartek na swej stronie internetowej o wykryciu mezofilnych drobnoustrojów beztlenowych i fakultatywnie beztlenowych w mrożonej wołowinie oraz salmonelli w indyczym mięsie mielonym.

Według Rossielchoznadzoru drobnoustroje znaleziono w mięsie z Zakładów Mięsnych w Sokołowie - Oddział w Kole, a salmonellę - w wyrobach Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

Rossielchoznadzor podjął decyzję o wprowadzeniu reżimu nasilonego monitoringu laboratoryjnego w stosunku do produkcji tych przedsiębiorstw i uprzedził służby weterynaryjne Polski o niedopuszczalności podobnych naruszeń.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował w czwartek, że na razie strona polska nie otrzymała od Rosji żadnych oficjalnych informacji. "Jeżeli takie dokumenty przyjdą, to sprawa zostanie wyjaśniana" - powiedział. 

Podobnie sytuacja wyglądała z polskimi warzywami i owocami. Przed miesiącem Rosjanie przedstawili pokaźną listę nieprawidłowości, które mieli wykryć i ostrzegli o możliwości nałożenia embarga.

(Źródło: PAP/Puls Biznesu).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij