Pakiet rozporządzeń o dodatkach do żywności - prace wspólnotowePowoli dobiega końca proces legislacyjny dotyczący pakietu rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady o dodatkach do żywności. Nowe rozporządzenia zastąpią dotychczasowe Dyrektywy dotyczące stosowania barwników, substancji dodatkowych, aromatów, substancji słodzących.W pakiecie znajdą się rozporządzenia obowiązujące bezpośrednio we wszystkich państwach członkowskich, bez konieczności dokonywania transpozycji tych przepisów do legislacji krajowych. Obejmą one następujące grupy dodatków do żywności: - substancje dodatkowe (w tym barwniki, substancje słodzące i inne substancje o określonych funkcjach technologicznych) - substancje aromatyczne - enzymy Odrębne rozporządzenie będzie dotyczyć procedury zatwierdzania dodatków do żywności.
Pierwsze czytanie pakietu projektów rozporządzeń, połaczone z głosowaniem Parlamentu Europejskiego, odbyło się w lipcu zeszłego roku. Od tamtej pory trwały prace grup roboczych Rady Europy. Głosowania zgłoszonych poprawek w komietach są zaplanowane w maju tego roku, a drugie czytanie w Parlamencie Europejskim przewidziano w lipcu br.
Po opublikowaniu rozporządzeń przewidywane są długie okresy przejściowe w celu dostosowania się producentów żywności do nowych przepisów.
Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" w ramach konsultacji społecznych oraz jako członek Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów (CIAA) aktywnie uczestniczy w procesie legislacyjnym dotyczącym powyższych przepisów.
pełna lista aktualności
|