Japończykom ponownie zasmakują polskie stekiMSZ zapowiada, że Japonia zniesie wieloletnie embargo na wołowinę z Polski. Branża okazuje ostrożny optymizm i zachęca do walki o wieprzowinę.„Po latach zabiegów japońskie embargo na import polskiej wołowiny będzie wreszcie zniesione!" - poinformował wczoraj na Twitterze Michał Kołodziejski, wicedyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej MSZ.
Formalne otwarcie jeszcze nie nastąpiło.
Jeśli do tego dojdzie, będziemy jednym z
nielicznych krajów europejskich (oprócz Francji
i Irlandii) dopuszczonych na japoński
rynek. Europę przed wielu laty zablokowało BSE, czyli choroba szalonych krów.
Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku
Polskie Mięso, polscy producenci potrzebują
alternatywnych rynków po tym, jak stracili te
wymagające uboju halal.
Jest jednak ostrożny w ocenie potencjału rynku.
Poza tym, uważa, że nie można poprzestać na wołowinie,
ale należy walczyć o
zniesienie japońskiej blokady na polską wieprzowinę po wykryciu wirusa afrykańskiego pomoru świń.
Witold Choiński podkreśla także, że warto
walczyć o otwarcie kolejnych
rynków, a tym samym zwiększać nasze
szansę eksportowe
(Więcej w: Puls Biznesu 30.07.2014).
pełna lista aktualności
|