Producenci wędlin będą wędzić bez rejestracjiProducenci wędlin nie będą musieli rejestrować swoich produktów jako tradycyjne, aby nadal móc wędzić. Wystarczy, że swoje wybory zgłoszą od powiatowych inspektorów weterynarii.
Po dopełnieniu takiego
obowiązku przez trzy najbliższe lata będą mogli przygotowywać wędliny taką metodą
jak dotychczas. Takie zmiany przynosi rozporządzenie ministerstwa rolnictwa,
które ma zacząć obowiązywać od września.
"Wystarczy, że producent
zgłosi swój produkt do Powiatowego Inspektora Weterynarii. Wypełni odpowiednią
ankietę co do jakości wędliny i zostanie ona przebadana, to wtedy przez trzy
najbliższe lata będzie mógł nadal wędzić ją tradycyjną metodą" -
mówił IAR wicemarszałek małopolski Wojciech Kozak.
Na początku miesiąca Unia Europejska zezwoliła na wędzenie - pod
warunkiem, że produkt zostanie zarejestrowany jako tradycyjny. Część z
producentów zdecydowała się rozpoczęcie takiej procedury. Jednak każdy produkt
musi przejść przez komisję urzędów marszałkowskich oraz zyskać akceptacje
ministerstwa rolnictwa, a to może potrwać nawet kilkanaście miesięcy. Wędliniarze
alarmowali więc urzędników, że mogą nie zdążyć z procedurą do września.
Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5
mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie
ograniczające zwartość substancji smolistych w żywności powstało w 2011 roku. Każdy
kraj mógł wnieść uwagi. Polska strona nie miała żadnych. Unia obniżyła
dopuszczalne normy zawartości rakotwórczego benzopirenu w trosce o nasze
zdrowie.
Źródło: biznes.onet.pl
pełna lista aktualności
|