Na rynek Unii Europejskiej cukier wywożono głównie do krajów sąsiadujących, tj.: do Niemiec (61 tys. ton), na Słowację (23 tys. ton) oraz do Czech (17 tys. ton). Natomiast na rynki pozaunijne najwięcej cukru eksportowano do Izraela (35 tys. ton), Kazachstanu (25 tys. ton) i Rosji (14 tys. ton) - informuje ARR.
W roku gospodarczym 2013/2014 na dużo wyższym niż
przed rokiem poziomie kształtuje się przywóz cukru. Łącznie od początku
roku gospodarczego 2013/2014 (do kwietnia br.) do Polski zaimportowano
121 tys. ton cukru (za 72 mln EUR), tj. o 29% więcej niż w porównywalnym
okresie poprzedniego oku gospodarczego. Cukier importowano głównie z
Sudanu (27 tys. ton), Zimbabwe (25 tys. ton) oraz z Niemiec (24 tys.
ton) i Francji (17 tys. ton).
W roku 2013/2014 (stan na koniec
kwietnia 2014 r.) saldo wymiany towarowej cukrem było dodatnie i
wyniosło 168 tys. ton (a w ujęciu wartościowym 83 mln EUR).
(Źródło: ARR/www.portalspozywczy.pl).