W I połowie 2014 r. wartości całościowego indeksu
cen żywności były wyższe niż indeksu światowych cen olejów i tłuszczów.
Przeciętna wartość cen żywności wyniosła prawie 209 punktów, natomiast
olejów i tłuszczów blisko 196 punktów. Oznacza to, że przeciętne ceny
żywności były o 109 proc. wyższe niż średnio w latach 2002-2004, a
olejów i tłuszczów o 96 proc.
Wg FAO, indeks światowych cen olejów
i tłuszczów od kwietnia br. wykazuje tendencje spadkowe. W czerwcu br.
wyniósł prawie 189 punktów. W stosunku do maja jego wartość obniżyła
się o ponad 6 pkt. (3,3 proc.), a w stosunku do kwietnia o 10 pkt. (5
proc.). Z kolei w porównaniu z czerwcem 2013 r. była niższa o blisko 5
pkt. (2,4 proc.).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miał
olej palmowy, którego ceny w czerwcu 2014 r. osiągnęły poziom najniższy
od 9 miesięcy. Przyczyną obniżki był z jednej strony sezonowy wzrost
produkcji, a z drugiej słabnący globalny popyt importowy.
W
czerwcu nastąpił również spadek cen oleju sojowego, czemu sprzyjała duża
dostępność tego surowca w Ameryce Południowej oraz prognozy rekordowo
wysokich zbiorów soi w sezonie 2014/15.
Co więcej, w kierunku
spadku indeksu światowych cen olejów i tłuszczów oddziaływały również
perspektywy wysokiej podaży oleju rzepakowego oraz słonecznikowego w
sezonie 2014/15.
(Źródło: Bank BGŻ/www.portalspozywczy.pl).