Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności nadal rosną
W lutym 2008 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 0,4%. Większa niż przedmiesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (4,2% wobec 4,0%).Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,1%.

Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za owoce (o 3,0%) i przetwory makaronowe (o 1,5%). Zanotowano również wzrost cen ryżu (o 1,3%) i jaj (o 0,9%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,9%), w tym oleje roślinne – o 1,5%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 0,6%). Natomiast za tłuszcze zwierzęce należało zapłacić mniej o 3,0%, w tym za masło – o 3,4%. Niższe niż przed miesiącem były ceny mięsa wieprzowego (o 2,7%). Potaniał cukier (o 1,4%), sery (o 0,5%) oraz wędliny (o 0,4%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,4%, w tym soków – o 0,9%, kawy – o 0,5%, herbaty – o 0,3%. Tańsze były wody mineralne lub źródlane (o 0,3%). Więcej niż w styczniu br. należało zapłacić za wyroby tytoniowe – o 0,3% i za napoje alkoholowe – o 0,2%.

źródło: GUS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij