Eksport żywności się podwoiSolidna baza surowcowa i zaplecze techniczne pozwolą podwoić eksport w ciągu kilkunastu lat, bo polska marka jest coraz bardziej uznana na świecie. Warunkiem zwiększania eksportu są dywersyfikacja rynków zbytu i konsolidacja producentów.W trakcie debaty „Ofensywa polskiej żywności na światowych rynkach", jaka
odbyta się w ramach VI Europejskiego Kongresu Gospodarczego, Krystyna Gurbiel, podsekretarz
stanu w Ministerstwie Rolnictwa, przypominała, że w 2013 roku eksport sektora
rolno-spożywczego osiągnął wartość około 20 mld euro, podczas gdy w roku 2003,
na rok przed wejściem do UE, wynosił on 4 mld euro. - Nastąpił pięciokrotny
wzrost. Odpowiednio rosło też dodatnie saldo, co nie jest jednoznaczne dla
całej gospodarki — powiedziała wiceminister.
Eksperci byli zgodni, iż eksport
polskiej żywności może podwoić się w ciągu kolejnych kilkunastu lat. Przemawia
za tym wysoka jakość produktów uzyskana dzięki zaawansowanej technologii
produkcji, a także odpowiedni kapitał ludzki.
Uczestnicy debaty wskazywali jednocześnie
na czynniki, które mogą zadecydować o dalszym rozwoju branży spożywczej. Poza
potrzebą konsolidacji przetwórców, stwierdzono, że polski kapitał powinien zacząć inwestować
za granicą, inaczej rynki trzecie też będą się powoli zamykały.
Ponadto, wsparcie administracji rządowej wydaje się niezbędne, by
firmy mogły osiągać sukcesy na rynkach zagranicznych. Kluczowymi zadaniami administracji
byłoby otwieranie rynków pozaunijnych, na których mamy do czynienia z różnymi
barierami, przede wszystkim pozataryfowymi, a także zapewnienie dostępu do
informacji o zagranicznych rynkach dla przedsiębiorców, którzy chcą zacząć
eksport.
(Źródło: Rynek spożywczy)
pełna lista aktualności
|