Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja szkoleniowa PFPŻ ZP pt.: „Bezpieczeństwo opakowań do żywności”
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Bezpieczeństwo opakowań do żywności”

Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, bieżący stan prawny i trwające prace legislacyjne dotyczące opakowań do żywności były głównymi tematami konferencji szkoleniowej, która odbyła się 26 czerwca 2014 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców.  Zainteresowanie tą tematyką było duże, w konferencji wzięło udział ponad 50 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.

 

Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.

 

Pierwszym prelegentem była Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która omówiła prace legislacyjne w zakresie bezpieczeństwa opakowań żywności. Swoją prezentację rozpoczęła od przedstawienia wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących zawartości deklaracji zgodności oraz dokumentów towarzyszących dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Uczestnicy konferencji zapoznali się także z planowanymi zmianami rozporządzeń unijnych (m.in. w zakresie tworzyw sztucznych z recyklingu, biocydów, limitów migracji).

 

Następnie praktyczne podejście do realizacji wymagań w zakresie dokumentacji dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktów z żywnością omówił Adam Fotek z J.S. Hamilton Poland S.A. W swojej prezentacji zwrócił uwagę uczestników szkolenia na odpowiedni dobór warunków badań w kontekście przeznaczenia wyrobu. Ponadto, wyjaśnił wątpliwości związane ze stosowaniem  płynów zastępczych.

 

W swoim kolejnym wykładzie Adam Fotek z J.S. Hamilton Poland S.A. omówił najnowsze zalecenia dla materiałów i wyrobów z papieru i tektury oraz z metali i stopów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 

Konferencję zamknęła prezentacja Tomasza Jaworskiego z Kancelarii Tomasik & Jaworski Sp. p. Adwokat omówił kary za stosowanie w przemyśle spożywczym lub wprowadzanie do obrotu opakowań niezgodnych z wymaganiami prawnymi.

 

Partner główny konferencji:

  • J.S. Hamilton Poland S.A.

 

Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

  • Kancelaria DENTONS
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • TUV Rheinland


 Patroni seminarium PFPZ ZP:

  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPZ
Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPZ
Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Adam Fotek - J.S. Hamilton Poland S.A.
Adam Fotek - J.S. Hamilton Poland S.A.
Tomasz Jaworski - Kancelaria Tomasik & Jaworski Sp. p.
Tomasz Jaworski - Kancelaria Tomasik & Jaworski Sp. p.
Prelegenci Konferencji
Prelegenci Konferencji
Prelegenci Konferencji
Prelegenci Konferencji
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij