Kwas erukowy w tłuszczach i olejach oraz w żywności zawierającej tłuszcze i oleje roślinne - zmiana rozporządzenia nr 1881/2006W dniu 25 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE L 184 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) NR 696/2014 z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne.
W
załączniku do rozporządzenia nr 1881/2006 dodano Sekcję 8 „Toksyny właściwe dla
roślin”, w której zostały określone najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości
kwasu erukowego w następujących produktach:
-
8.1.1 Oleje i tłuszcze roślinne
-
8.1.2 Żywność zawierająca dodatek olejów i tłuszczów roślinnych z wyjątkiem
żywności, o której mowa w pkt 8.1.3
-
8.1.3 Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia
niemowląt
Rozporządzenie
stosuje się od 1 lipca 2014 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|