Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kwas erukowy w tłuszczach i olejach oraz w żywności zawierającej tłuszcze i oleje roślinne - zmiana rozporządzenia nr 1881/2006
W dniu 25 czerwca br. w Dzienniku Urzędowym UE L 184 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) NR 696/2014 z dnia 24 czerwca 2014 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne.

W załączniku do rozporządzenia nr 1881/2006 dodano Sekcję 8 „Toksyny właściwe dla roślin”, w której zostały określone najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości kwasu erukowego w następujących produktach:

 

- 8.1.1 Oleje i tłuszcze roślinne

- 8.1.2 Żywność zawierająca dodatek olejów i tłuszczów roślinnych z wyjątkiem żywności, o której mowa w pkt 8.1.3

- 8.1.3 Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt

 

Rozporządzenie stosuje się od 1 lipca 2014 r.


Źródło: PFPŻ ZP




Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij