Działania MRiRW w celu ułatwienia sprzedaży produktów tradycyjnych i z własnego gospodarstwaProducenci, którzy stosują tradycyjne metody wędzenia i przeznaczają swoje wyroby na polski rynek będą mogli po 1 września br. stosować dotychczasowe normy zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Minister Sawicki uzyskał w tej sprawie zapewnienie unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga.
Dotyczy to
produktów, przy produkcji, których stosowane są metody wędzenia przy użyciu
drewna, określone we wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych
prowadzoną przez ministra właściwego ds. rynków rolnych.
Dwa tygodnie
temu minister Sawicki skierował w tej sprawie pismo do komisarza Borga.
Minister zwrócił się wówczas również z prośbą o przysłanie do Polski,
ekspertów, którzy przeprowadziliby misję szkoleniową w zakresie dobrych praktyk
wędzenia mięsa w sposób tradycyjny.
Nie czekając
na odpowiedź z Brukseli na zlecenie MRiRW przygotowany został także cykl
szkoleń krajowych. Od czerwca do września 2014 r. prowadzone będą szkolenia pt.
„Wpływ procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności”. Prowadzone one będą przez
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Program zakłada
przeszkolenie 800 osób w ramach dwudziestu jednodniowych szkoleń teoretycznych
oraz 150 osób w ramach czterech dwudniowych szkoleń z częścią warsztatową. Do
współpracy w organizacji szkoleń zaproszone zostały Urzędy Marszałkowskie,
Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz Wojewódzkie Inspektoraty
Weterynarii.
Równolegle w
Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzone są prace nad przygotowaniem
założeń projektu ustawy o charakterze horyzontalnym, w której powinny zostać
uregulowane kwestie dotyczące wprowadzania do obrotu produktów wytwarzanych
przez producentów rolnych w gospodarstwach produkujących na niewielką skalę.
Uczestniczą w nich także przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i
Lokalnego oraz Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Prace skupiają się
obecnie na analizie możliwych rozwiązań prawnych, pozwalających na traktowanie
takiej działalności, jako uzupełniającej działalności rolniczej. Z uwagi na
fakt, że przygotowywane regulacje leżą w kompetencji kilku resortów, propozycje
MRiRW będą wymagały akceptacji ministrów właściwych do spraw finansów,
gospodarki oraz zdrowia.
Sprawy
dotyczące kształtowania warunków podejmowania i wykonywania działalności
gospodarczej, należą do działu gospodarka, którym kieruje minister właściwy do
spraw gospodarki.
Natomiast
sprawy dotyczące przepisów sanitarno-higienicznych mających zastosowanie do
rolników sprzedających bezpośrednio konsumentom końcowym żywność pochodzenia
roślinnego, zarówno nieprzetworzoną, jak i przetworzoną, w tym np. dżemy,
konfitury, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, oleje domowe, nalewki,
wina, należą do kompetencji Ministra Zdrowia. Jego kompetencje obejmują również
kwestię przepisów sanitarno- higienicznych mających zastosowanie do handlu
detalicznego, w ramach, którego można prowadzić sprzedaż konsumentom końcowym
żywności, w tym żywności przetworzonej pochodzenia zarówno roślinnego, jak i
zwierzęcego.
Minister
Rolnictwa i Rozwoju Wsi uregulował natomiast sprzedaż przez rolników,
konsumentom końcowym produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych we
własnych gospodarstwach rolnych. Dotyczy to rozporządzeń Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia:
- 29 grudnia
2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów
pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z
2007 r. Nr 5, poz. 38);
- 8 czerwca
2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej,
lokalnej i ograniczonej (Dz. U. Nr 113, poz. 753).
W ramach
tzw. sprzedaży bezpośredniej rolnicy mogą prowadzić produkcję i sprzedaż
konsumentom nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
tuszki drobiowe, tuszki królików lub nutrii, mleko surowe, surowa śmietana,
jaja konsumpcyjne, produkty rybołówstwa żywe lub poddane niektórym rodzajom
obróbki, nieprzetworzone produkty pszczele oraz żywe ślimaki lądowe określonych
gatunków.
Natomiast w
ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej rolnicy mogą prowadzić
produkcję i sprzedaż konsumentom końcowym oraz dostawy do zakładów prowadzących
handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego przetworzonych lub
poddanych niektórym rodzajom obróbki produktów pochodzenia zwierzęcego, takich
jak: produkty mięsne, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mleczne,
produkty rybołówstwa, świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie,
drobiowe oraz ze zwierząt łownych, lub zwierząt dzikich utrzymywanych w
warunkach fermowych.
Ponadto
rolnicy produkujący żywność o tradycyjnym charakterze mogą skorzystać z
odpowiednich dostosowań lub odstępstw od obowiązujących wymagań Unii
Europejskiej, na podstawie przepisów, które zostały uregulowane w następujących
rozporządzeniach Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia:
- 7 lipca
2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych
o tradycyjnym charakterze (Dz. U. Nr 10, poz. 910);
- 27 lipca
2007 r. w sprawie ogólnych odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach
produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 146,
poz. 1024).
Ustanowione
w tych przepisach krajowych wymogi wpisują się w strategię wspierania produkcji
żywności na poziomie lokalnym oraz wprowadzania ułatwień dla rolników
prowadzących produkcję żywności na małą skalę, zapewniając przy tym standardy
bezpieczeństwa produkowanej żywności.
Z uwagi na
zgłaszane przez rolników trudności w stosowaniu, albo interpretacji niektórych
przepisów tych rozporządzeń w resorcie rolnictwa opracowano projekty
rozporządzeń nowelizujących. Obecnie trwają uzgodnienia wewnątrzresortowe lub
międzyresortowe dotyczące przygotowanych projektów. Projekty te, zgodnie z
obowiązującą procedurą legislacyjną, zostaną lub zostały już przesłane, m. in.
do organizacji zrzeszających rolników.
Nowelizowane
przepisy dotyczą wyłącznie spraw z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia
zwierzęcego pozostających w kompetencjach ministra właściwego ds. rolnictwa.
Nie obejmują, np. kwestii prowadzenia działalności gospodarczej, opodatkowania,
a także wymagań sanitarno-higienicznych, które powinny być spełnione przy
produkcji nieprzetworzonej lub przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego.
Kwestie te będzie mogła uregulować dopiero ustawa horyzontalna, której
rozwiązania będą musiały uzyskać akceptacji ministrów właściwych do spraw
finansów, gospodarki oraz zdrowia.
Źródło: MRiRW