Od nadmiaru cukru cena szybko spadaGłówny Urząd Statystyczny nie podał jeszcze szczegółowych informacji o cenach, ale ogłosił, że cukier był najszybciej taniejącym artykułem żywnościowym. Jego cena obniżyła się o prawie 8 proc. w porównaniu z marcem, kiedy to za 1 kg cukru płaciliśmy średnio 2,87 zł - informuje Dziennik Gazeta Prawna.Cukier tanieje nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jednak w kwietniu zjazd cenowy nabrał tempa. Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego obserwuje stawki sprzedaży w cukrowniach. I jego zdaniem to one obniżają się praktycznie od początku ubiegłego roku. A w lutym i marcu poszły w dół mocniej niż dotychczas.
Jak informuje DGP jeszcze kilka miesięcy temu przecena była tendencją światową. Piotr Szajner, kierownik zakładu badań rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazuje, że w ciągu roku ceny na międzynarodowych giełdach obniżyły się z ok. 700 dol. za tonę do 480 dol. Później jednak nastąpiła stabilizacja.
Do tego spadło spożycie cukru w gospodarstwach domowych. Krajowa Spółka Cukrowa, największy producent w Polsce, odnotowała w roku obrotowym 2012/2013 (w branży cukrowniczej rok liczony jest od października do września) 381 mln zł zysku netto. Rok wcześniej zysk wynosił 561 mln zł.
(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).
pełna lista aktualności
|