Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Od nadmiaru cukru cena szybko spada
Główny Urząd Statystyczny nie podał jeszcze szczegółowych informacji o cenach, ale ogłosił, że cukier był najszybciej taniejącym artykułem żywnościowym. Jego cena obniżyła się o prawie 8 proc. w porównaniu z marcem, kiedy to za 1 kg cukru płaciliśmy średnio 2,87 zł - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

Cukier tanieje nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Jednak w kwietniu zjazd cenowy nabrał tempa. Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego obserwuje stawki sprzedaży w cukrowniach. I jego zdaniem to one obniżają się praktycznie od początku ubiegłego roku. A w lutym i marcu poszły w dół mocniej niż dotychczas.


Jak informuje DGP jeszcze kilka miesięcy temu przecena była tendencją światową. Piotr Szajner, kierownik zakładu badań rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wskazuje, że w ciągu roku ceny na międzynarodowych giełdach obniżyły się z ok. 700 dol. za tonę do 480 dol. Później jednak nastąpiła stabilizacja.


Do tego spadło spożycie cukru w gospodarstwach domowych. Krajowa Spółka Cukrowa, największy producent w Polsce, odnotowała w roku obrotowym 2012/2013 (w branży cukrowniczej rok liczony jest od października do września) 381 mln zł zysku netto. Rok wcześniej zysk wynosił 561 mln zł.


(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij