Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe poziomy kadmu w żywności
W dniu wczorajszym w Dzienniku Urzędowym UE L 138 zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) nr 488/2014 zmieniające rozporządzenie nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych.

Rozporządzenie wprowadza limity dla nowych grup produktów:

 

- preparaty dla niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt (poziomy zależnie od rodzaju preparatu) – obowiązywanie od 1 stycznia 2015 r.

- produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci – max. 0,040 mg/kg - od 1 stycznia 2015 r.

- wyroby kakaowe i czekoladowe (poziomy zależnie od zawartości suchej masy kakaowej) – obowiązywanie od 1 stycznia 2019 r.

 

Środki spożywcze powyższych kategorii, które zostaną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed ww. datami obowiązywania (nie będą spełniać nowych limitów przed datą obowiązywania), będą mogły być przedmiotem obrotu do upływu ich dat minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia, czyli nie będzie konieczności wycofywania ich z rynku.


Źródło: PFPŻ ZP



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij