Nowe poziomy kadmu w żywnościW dniu wczorajszym w Dzienniku Urzędowym UE L 138 zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) nr 488/2014 zmieniające rozporządzenie nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kadmu w środkach spożywczych.
Rozporządzenie wprowadza limity dla nowych grup produktów:
- preparaty dla niemowląt i preparaty do dalszego żywienia
niemowląt (poziomy zależnie od rodzaju preparatu) – obowiązywanie od 1 stycznia
2015 r.
- produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i
małych dzieci – max. 0,040 mg/kg - od 1 stycznia 2015 r.
- wyroby kakaowe i czekoladowe (poziomy zależnie od zawartości
suchej masy kakaowej) – obowiązywanie od 1 stycznia 2019 r.
Środki spożywcze powyższych kategorii, które zostaną zgodnie
z prawem wprowadzone do obrotu przed ww. datami obowiązywania (nie będą
spełniać nowych limitów przed datą obowiązywania), będą mogły być przedmiotem
obrotu do upływu ich dat minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia,
czyli nie będzie konieczności wycofywania ich z rynku.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|