Przepisy dotyczące znakowania wołowiny „idą pod ocenę”Komisja Europejska podda ocenie przepisy dotyczące znakowania wołowiny obowiązujące w krajach Wspólnoty.
Celem oceny będzie stosowalność prawa
unijnego w odniesieniu do wołowiny oraz produktów z wołowiny oraz stosunek
konsumentów do istniejącego systemu oznakowania mięsa wołowego. Raport ma także
ocenić, czy unijne przepisy dotyczące etykietowania wołowiny spełniają potrzeby
farmerów oraz innych uczestników łańcucha produkcyjno-sprzedażowego wołowiny.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami mięso wołowe sprzedawane w sklepach powinno
zawierać etykiety informujące o miejscu urodzenia, chowania oraz uboju zwierzęcia.
Informacje te wymagane są także w przypadku mięsa wołowego pochodzącego z
importu z krajów spoza Wspólnoty.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts z dn. 30.04.14
pełna lista aktualności
|