Sawicki: wędliny tradycyjne nie powinny być objęte nowymi normami wędzeniaMinister rolnictwa Marek Sawicki powiedział w środę w Boguchwale (Podkarpackie), że wystąpi do KE, by wędliny wytwarzane w sposób tradycyjny nie były objęte nowymi normami wędzenia. We wtorek w tej sprawie spotka się z unijnym komisarzem Tonio Borgiem.
„Wysłałem już do ministra zdrowia wniosek, aby przesłał go do KE, aby dla
produktów (wędlin) tradycyjnych zachować dotychczasowe normy wędzenia” - mówił
minister.
Sawicki zapowiedział, że w najbliższy wtorek spotka
się w tej sprawie z europejskim komisarzem ds. zdrowia i polityki konsumenckiej
Tonio Borgiem.
Od września mają obowiązywać bardziej restrykcyjne
przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w wędlinach wędzonych.
Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w
jego wyniku w żywności pojawiają się
zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze. Dlatego UE ustaliła nowe, restrykcyjne normy, które będą
dotyczyły wszystkich producentów wędlin, także drobnych producentów, wędzących
w sposób tradycyjny.
Producenci
wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą
doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury
może zniknąć z rynku.
Minister
zarzucił producentom wędlin, że niepotrzebnie sami „robią panikę”, informując
społeczeństwo, jakoby produkowali wędliny z przekroczeniami norm.
„Liczne
badania, jakie robimy na ogół pokazują pozytywne wyniki w zakresie dotrzymania
norm. Tylko bardzo nieliczne przypadki to przekroczenia. Proszę producentów
wędliniarskich, aby nie dali się wpuszczać w dziwną grę polityczną i nie
informowali opinii publicznej, że ich produkty mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie,
bo z badań wynika, że takiego zagrożenia nie stanowią” - apelował Sawicki.
Resort
rolnictwa w odpowiedzi na obawy producentów wędlin zapowiadał w styczniu, że
pomoże zorganizować cykl szkoleń, by podczas wędzenia nie przekraczali
surowszych norm dot. zawartości szkodliwych
substancji. Wiceminister rolnictwa
Tadeusz Nalewajk w lutym zapewniał też, że zakłady, które nie spełnią norm,
będą mogły otrzymać pomoc z programów unijnych na poprawę technologii wędzenia.
Źródło: PAP, biznesonet
pełna lista aktualności
|