Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – miód z pyłkiem GMO nie będzie oznakowany
We wrześniu 2012 r. KE przyjęła wniosek w sprawie zmiany rozporządzenia Rady WE/110/2001 z 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.

Celem zmian byłoby bardziej precyzyjne określenie rzeczywistej natury pyłku w miodzie. Komisja zdefiniowała we wniosku pyłek jako naturalny komponent miodu, a w dokumencie z 2001 roku pyłek był określony jako składnik miodu. Dnia 16 kwietnia br. PE poparł przyjął rezolucję ustawodawczą w sprawie wniosku dotyczącego zmiany rozporządzenia Rady 2001/110/WE odnoszącą się do miodu. Po uznaniu pyłku jako naturalnego składnika miodu wobec niego nie będą miały zastosowania przepisy wymagające kosztownej i skomplikowanej procedury zamieszczenia wykazu składników na etykiecie. Praktycznie oznacza to, że producenci nie będą zobligowani do oznaczania miodu zawierającego pyłek pochodzący z roślin zmodyfikowanych genetycznie z uwagi na fakt, że nie przekracza on progu 0,9% zawartości produktu wymaganego do oznakowania tj. składnika GMO (naturalna zawartość pyłku w miodzie jest na poziomie około 0,5%).


Równolegle 16 kwietnia br. GP opublikował raport w którym ocenia, że pszczoły przenoszą 17 rodzajów pestycydów oraz rekomendował większą ochronę tych owadów przed przemysłowymi technikami stosowanymi w rolnictwie.


Internet: http://goo.gl/jmU413


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 30-14


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij