Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Dodatki do żywności"Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Dodatki do żywności"
Konferencja została zorganizowana w dniu 12 marca 2014 r. przez Polską Federację Producentów
Żywności Związek Pracodawców była poświęcona stosowaniu dodatków do żywności.
Temat ten jest szczególnie istotny dla przemysłu spożywczego ze względu na
trudności interpretacyjne obowiązujących przepisów unijnych o dodatkach, nowe
wytyczne Komisji Europejskiej, a także planowane kolejne zmiany ustawodawstwa.
Konferencja
odbyła się w hotelu Marriott w Warszawie, zgromadziła ponad 80 przedstawicieli
branży żywnościowej. Otwarcia
konferencji dokonał Andrzej
Gantner - dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Prezentację
dotyczącą wytycznych Komisji Europejskiej w zakresie stosowania dodatków do
żywności i aromatów, uwzględniającą proponowaną szczegółową klasyfikację żywności
do kategorii zawartych w rozporządzeniu nr 1333/2008, przedstawiła Pani Joanna
Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu
Higieny. W swoim wystąpieniu przedstawiła m.in. zasady klasyfikacji żywności o
właściwościach barwiących zawarte w opublikowanym przewodniku Komisji Europejskiej,
a także prace nad wytycznymi unijnymi z zakresu aromatów, enzymów, wzmacniaczy
aromatu, a także klasyfikacji żywności do celów stosowania rozporządzenia
1333/2008.
Pani
Joanna Gajda-Wrębek podczas konferencji omówiła również temat poświęcony
substancjom słodzącym w żywności. W swoim wystąpieniu przedstawiła m.in. warunki
stosowania tych dodatków w żywności określone w przepisach oraz ustalenia
dotyczące bezpieczeństwa opublikowane w opiniach naukowych Europejskiego Urzędu
ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA. Zwróciła także uwagę na sposób podawania na
opakowaniach informacji o zastosowanych substancjach słodzących, w tym o
glikozydach stewiolowych.
Dodatkowo
Pani Joanna Gajda-Wrębek szczegółowo
zapoznała uczestników konferencji z aktualnymi uregulowaniami prawnymi dotyczącymi
aromatów dymu wędzarniczego, zwracając uwagę na definicję, warunki stosowania i
znakowania tych aromatów, a także obowiązujące okresy przejściowe umożliwiające
przedsiębiorcom dostosowanie swoich technologii i produktów do nowych wymagań w
związku z opublikowaniem unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych
dopuszczonych do środków aromatyzujących dymu wędzarniczego.
Profesor
Krzysztof Krygier ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w
swojej prezentacji przedstawił temat dotyczący stosowania dodatków do żywności
w XXI wieku. Zwrócił uwagę m.in. na negatywne postrzeganie dodatków w żywności
przez konsumentów, sposób przekazywania informacji o dodatkach przez różnego
rodzaju media, bezpieczeństwo spożywania dodatków, wyniki badań naukowych, a
także na znaczenie technologiczne i zdrowotne stosowania dodatków w produktach
spożywczych.
Na
temat badań laboratoryjnych dodatków do żywności oraz interpretacji wyników
mówiła Pani Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu
przedstawiła stosowane metody analityczne oznaczania dodatków do żywności, zwracając
przy tym uwagę na określone grupy dodatków oraz konkretne przykłady wyników
badań.
Prace
Komisji Europejskiej dotyczące nowych przepisów o dodatkach do żywności przedstawiła
Pani Joanna Gajda - Wyrębek. W swojej prezentacji omówiła m.in. proponowane
przez Komisję Europejską i państwa członkowskie UE zmiany warunków stosowania
dodatków do żywności w załączniku II do rozporządzenia nr 1333/2008, a także interpretacje
dotyczące podawania na etykietach nazw konkretnych dodatków do żywności.
Zagrożenia
prawne i medialne związane ze stosowaniem dodatków do żywności omówił Mecenas Marcin Tomasik z Kancelarii Tomasik
Jaworski Sp. p. W
swoim wystąpieniu przedstawił szczegółowo obszary zagrożeń prawnych i
medialnych istotne dla producentów żywności, podając praktyczne wskazówki
dotyczące reakcji prawnych możliwych do podjęcia przez przedsiębiorców.
Konferencję
prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji Producentów
Żywności Związku Pracodawców.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
- TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
- Mercedes
- Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Kancelaria
Dentons
Patroni
konferencji PFPZ ŻP
- Krajowa
Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza
- Krajowa
Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
pełna lista aktualności
|