Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W obronie krakowskiego obwarzanka
Grupa piekarzy zbiera w internecie podpisy pod petycją w obronie tradycyjnego sposobu wyrabiania krakowskiego obwarzanka – informuje „ Dziennik Polski”.

Ich zdaniem na rynku nadal występują produkty imitujące obwarzanki, wyrabiane maszynowo z dodatkiem sztucznych ulepszaczy, które w smaku niewiele mają wspólnego z tradycyjnym wyrobem. Petycję podpisało już kilkadziesiąt osób.


Od 2009 r. obwarzanek krakowski zarejestrowany jest jako produkt regionalny. Zgodnie z wymogami określonymi w certyfikacie ma być wyrabiany ręcznie i mieć określoną wagę (od 8 do 12 dekagramów) oraz grubość. Ważne też, by przed pieczeniem ciasto zostało obwarzone, czyli podgotowane. Część krakowskich piekarzy wytwarza jednak obwarzanki mechanicznie, bez zachowania tradycyjnych procedur.


Większość osób nie jest w stanie odróżnić prawdziwego obwarzanka od jego imitacji.


Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij