W obronie krakowskiego obwarzankaGrupa piekarzy zbiera w internecie podpisy pod petycją w obronie tradycyjnego sposobu wyrabiania krakowskiego obwarzanka – informuje „ Dziennik Polski”.
Ich zdaniem na rynku nadal występują produkty imitujące obwarzanki,
wyrabiane maszynowo z dodatkiem sztucznych ulepszaczy, które w smaku niewiele
mają wspólnego z tradycyjnym wyrobem. Petycję podpisało już kilkadziesiąt osób.
Od 2009 r. obwarzanek krakowski zarejestrowany jest jako produkt regionalny.
Zgodnie z wymogami określonymi w certyfikacie ma być wyrabiany
ręcznie i mieć określoną wagę (od 8 do 12 dekagramów) oraz grubość. Ważne też,
by przed pieczeniem ciasto zostało obwarzone, czyli podgotowane. Część
krakowskich piekarzy wytwarza jednak obwarzanki mechanicznie, bez zachowania
tradycyjnych procedur.
Większość osób nie jest w stanie odróżnić prawdziwego
obwarzanka od jego imitacji.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|