Import serów w 2013 roku wzrósł o 25 proc.W ciągu 2013 roku eksport serów do Polski, w porównaniu z 2012 rokiem, wrósł o 25 proc. Wpływa na to wiele czynników - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Maciej Stępień, prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.Ponieważ w wyniku rosyjskiego embarga niemieckie mleczarnie straciły swój dotychczasowy rynek zbytu, aby sprzedać swoje sery na rynku wewnątrz unijnym, musiały obniżyć ceny. Równocześnie polskie przedsiębiorstwa eksportują sery na rynek rosyjski na dużą skalę, więc powstaje pewna luka na polskim rynku krajowym. W tę lukę wchodzą produkty niemieckie - wyjaśnia Maciej Stępień.
Do tej pory import serów oczywiście istniał, ale na dużo mniejsza skalę i było to raczej uzupełnienie oferty producentów krajowych, a także propozycja dla koneserów. Teraz to się zmienia. W okresie od stycznia do października 2013 przywieziono do Polski 31 tysięcy ton sera, a szacuje się, że do końca ubiegłego roku, ta liczba mogła zwiększyć się do około 50 tysięcy ton - mówi prezes Związku Pracodawców, Eksporterów i Importerów Produktów Mleczarskich.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|