Masło z PSA wprowadzane jest na rynek UEDnia 15 sierpnia 2013 r. zakończył się ubiegłoroczny sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (Program PSA) - informuje FAMMU/FAPA.Według danych KE w okresie od 1 marca 2013 r. do 15 sierpnia 2013 r. w ramach programu do unijnych magazynów dostarczono ponad 89,39 tys. ton masła, to jest o ok. 32,9 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2012 roku, kiedy dostawy osiągnęły poziom 133,306 tys. ton i o 18% mniej niż w 2011 roku (105,705 tys. ton). Od dnia 16 sierpnia 2013 r. możliwe jest wprowadzanie masła ze składów na rynek.
W ciągu czterech miesięcy (tj. od dnia 16 sierpnia 2013 r. do 12 grudnia 2013 r.) na rynek Wspólnoty trafiło już 69,47 tys. ton masła z PSA. Stanowi to ponad 83,3% ilości, jaka w okresie od 1 marca do 15 sierpnia ubiegłego roku trafiła do prywatnego przechowalnictwa w ramach programu. Najwięcej tego tłuszczu wyprowadzane jest z magazynów w Holandii, Niemczech, Irlandii. Obecnie w składach pozostaje ponad 19,92 tys. ton tego tłuszczu.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|