Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Tuszki z młodych gołębi wpisane na listę produktów tradycyjnych
Modziki, czyli surowe tuszki z młodych gołębi własnej hodowli, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa.

W sumie jest na niej 56 specjałów z woj. opolskiego i 1213 z całego kraju.

                                                                                                                  

Modziki to - jak można przeczytać w opisie produktu zamieszczonym na stronie ministerstwa rolnictwa - 4-5 tygodniowe gołębie, które nie odbyły ani jednego lotu. Sporządza się z nich dietetyczne potrawy. Tuszki można gotować, smażyć na maśle lub piec. Mięso jest delikatne i pożywne.


Tuszki młodych gołębi to 56. produkt z woj. opolskiego, który trafił na listę. Wicedyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego Mariola Szachowicz podała, że już są wnioski o kolejne wpisy. W ubiegłym roku na listę trafiły w sumie trzy produkty z Opolszczyzny - masło i ser twarogowy z Olesna oraz ogórkowe pikle.


Wśród opolskich specjałów wpisanych do tego rejestru - obok tradycyjnej opolskiej rolady wołowej z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli i boczku czy drożdżowego kołocza z makiem, serem lub jabłkiem i posypką - jest też np. ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw, zwany dawniej "hauskyjzą", wytwarzany z twarogu. Na liście są również opolskie ciasteczka z wytapianych ze słoniny skwarek, czyli szpyrek; nalewka z kresowym rodowodem przygotowywana z zielonych orzechów; buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze, a także salceson ozorkowy z Górek czy grubo albo drobno krojony leberwurst - tamtejsza pasztetowa i wątrobianka.


Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. Ich jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.


Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu regionalnych specjałów. Pod koniec stycznia 2014 r. znalazło się na niej już 1213 produktów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: podkarpackie (154), pomorskie i śląskie (po 136), lubelskie (114) i małopolskie (106).


Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij