Tuszki z młodych gołębi wpisane na listę produktów tradycyjnychModziki, czyli surowe tuszki z młodych gołębi własnej hodowli, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa.
W sumie jest
na niej 56 specjałów z woj. opolskiego i 1213 z całego kraju.
Modziki to - jak można przeczytać w opisie produktu zamieszczonym na stronie
ministerstwa rolnictwa - 4-5 tygodniowe gołębie, które nie odbyły ani jednego
lotu. Sporządza się z nich dietetyczne potrawy. Tuszki można gotować, smażyć na
maśle lub piec. Mięso jest delikatne i pożywne.
Tuszki młodych gołębi to 56. produkt z woj. opolskiego, który trafił na
listę. Wicedyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu
marszałkowskiego Mariola Szachowicz podała, że już są wnioski o kolejne wpisy.
W ubiegłym roku na listę trafiły w sumie trzy produkty z Opolszczyzny - masło i
ser twarogowy z Olesna oraz ogórkowe pikle.
Wśród opolskich specjałów wpisanych do tego rejestru - obok tradycyjnej
opolskiej rolady wołowej z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli i boczku czy
drożdżowego kołocza z makiem, serem lub jabłkiem i posypką - jest też np. ser
domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw, zwany dawniej
"hauskyjzą", wytwarzany z twarogu. Na liście są również opolskie
ciasteczka z wytapianych ze słoniny skwarek, czyli szpyrek; nalewka z kresowym
rodowodem przygotowywana z zielonych orzechów; buchty śląskie, czyli kluski
drożdżowe gotowane na parze, a także salceson ozorkowy z Górek czy grubo albo
drobno krojony leberwurst - tamtejsza pasztetowa i wątrobianka.
Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty
rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. Ich jakość lub wyjątkowe cechy i
właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą one
też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane.
Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od
25 lat.
Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu
regionalnych specjałów. Pod koniec stycznia 2014 r. znalazło się na niej już
1213 produktów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście
województwa: podkarpackie (154), pomorskie i śląskie (po 136), lubelskie (114)
i małopolskie (106).
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|