Spotkanie w GIS - uzgodnienia w sprawie projektów przepisów UEWarszawa, 13.05.2005Delegacja PFPŻ, złożona z F. Cieracha z Nestle Polska oraz J. Czarneckiego z biura Federacji, uczestniczyła w posiedzeniu poświęconym uzgodnieniu działań rządu w zakresie nowo tworzonych przepisów odnośnie wzbogacania żywności i substancji dodatkowych. Podczas posiedzenia z udziałem GIS, UKIE, MRiRW, Federacji Konsumentów, IŻŻ i PZH, PFPŻ miała możliwość szczegółowo zaprezentować postulaty odnośnie projektu rozporządzenia w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. W wyniku dyskusji kilka spośród naszych postulatów znalazło zrozumienie reprezentantów administracji, co zaowocuje modyfikacją stanowiska rządu w tym zakresie. Między innymi koncepcja profili żywieniowych powinna być, zdaniem rządu, ostatecznie wyłączona z zakresu przepisów o wzbogacaniu. Reprezentanci GIS złagodzili ponadto podejście w kwestii tzw. innych substancji, rezygnując z koncepcji listy pozytywnej oraz zapewnili, iż Polska nie będzie popierać ograniczenia wzbogacania zarówno dla wybranych grup produktów jak i produktów o pozytywnym profilu żywieniowym, jeśli doszłoby do wprowadzenia profili. Uczestnicy posiedzenia zapoznali się ponadto ze stanem prac nad dyrektywą zmieniającą dyrektywę o substancjach dodatkowych 95/2/EC oraz dyrektywę o substancjach słodzących 94/35/EC. Federacja nie zgłosiła uwag do tego projektu, jednak może on wymagać dokładniejszego przeglądu. Ponadto na wniosek PFPŻ uczestnicy przeanalizowali zasady współpracy GIS z reprezentacją przemysłu w zakresie formułowania stanowisk rządu i instrukcji wyjazdowych. Uzgodniono, że spotkania konsultacyjne będą przeprowadzane na wcześniejszych etapach procesu legislacyjnego, przed uzgodnieniem stanowiska rządu, co umożliwi przygotowanie przez Polskę bardziej szczegółowego i reprezentatywnego stanowiska. Takie postępowanie zostanie zastosowane podczas konsultacji dotyczących planowanej przebudowy unijnych przepisów w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów.
pełna lista aktualności
|