Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier najtańszy od ponad 3,5 roku
W grudniu obserwowane są sukcesywne spadki notowań cukru na giełdach. W Londynie cukier biały potaniał w ciągu ostatniego tygodnia do 433,4 USD/t, a surowy w Nowym Jorku do 350,3 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.

W ujęciu miesięcznym były zaś mniejsze o blisko 4%, a w relacji miesięcznej odpowiednio o 8 i 10%, a w rok do roku spadły o odpowiednio 16 i 19%.


W połowie grudnia 2013 roku cukier był najtańszy do ponad 3,5 roku. Przyczyn ostatnich przecen należy upatrywać między innymi w poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie oraz technicznej sytuacji na rynku. Pojawiły się także informacje, że Indie będą wspierać rodzimy sektor cukrowniczy, co może zaowocować większa podażą i eksportem.


(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij