Cukier najtańszy od ponad 3,5 rokuW grudniu obserwowane są sukcesywne spadki notowań cukru na giełdach. W Londynie cukier biały potaniał w ciągu ostatniego tygodnia do 433,4 USD/t, a surowy w Nowym Jorku do 350,3 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.W ujęciu miesięcznym były zaś mniejsze o blisko 4%, a w relacji miesięcznej odpowiednio o 8 i 10%, a w rok do roku spadły o odpowiednio 16 i 19%.
W połowie grudnia 2013 roku cukier był najtańszy do ponad 3,5 roku. Przyczyn ostatnich przecen należy upatrywać między innymi w poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie oraz technicznej sytuacji na rynku. Pojawiły się także informacje, że Indie będą wspierać rodzimy sektor cukrowniczy, co może zaowocować większa podażą i eksportem.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie
Reuters, LIFFE, ICE).
pełna lista aktualności
|