Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie krajowa produkcja i spożycie drobiu
W 2013 r. wzrosło spożycie mięsa drobiowego. Według przewidywań Agencji Rynku Rolnego przeciętny konsument spożył w ubiegłym roku nawet 27,5 kg tego mięsa, czyli o 1 kg więcej niż w roku poprzednim. Tendencje wzrostowe zaobserwować można było także w przypadku eksportu.

Jak wynika z danych wstępnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w okresie od stycznia do września 2012 roku krajowy eksport sięgnął 382 294 ton mięsa drobiowego, natomiast w tym samym okresie w roku 2013 wyeksportowano już 414 768 ton tego produktu. Największymi odbiorcami mięsa drobiowego byli w 2013 roku Niemcy, Wielka Brytania i Republika Czeska.

W 2013 roku do konsumentów trafiło więcej mięsa drobiowego z certyfikatem jakości QAFP. Prawo do wspólnego znaku towarowego przysługuje obecnie 11 zakładom w całym kraju. Mięso drobiowe z certyfikatem QAFP można kupić między innymi w sieciach Simply Market, Real, Piotr i Paweł, Auchan, Makro, Carrefour, E.Leclerc oraz Selgros Cash&Carry. 

Już ponad 70 proc. badanych konsumentów deklaruje chęć kupowania mięsa ze znakiem QAFP (na podstawie badań przeprowadzonych dla Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej przez MillwardBrown SMG/KRC w marcu 2013 r.). - Bardzo się cieszę, że do odbiorców trafia coraz więcej mięsa ze znakiem jakości QAFP. Drób QAFP jest sprawdzonym produktem, a certyfikat jest gwarancją dobrego wyboru - mówi Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej, która jest inicjatorem opracowania certyfikatu QAFP.

(Źródło: ŁR, portalspozywczy.pl)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij