UE – zielone światło dla poprawy jakości oliwy z oliwekDnia 26 listopada br. na spotkaniu Komitetu Zarządzającego ds. Oliwy z Oliwek kraje członkowskie dały zielone światło dla zmiany standardów marketingowych oliwy z oliwek, w tym nowych wymagań dotyczących oznakowania (zmiana rozporządzenia 29/2012 w sprawie norm handlowych dla oliwy z oliwek).
Podczas głosowania wszystkie kraje
członkowskie głosowały za, natomiast Niemcy, Estonia, Łotwa, Węgry, Austria i
Szwecja wstrzymały się od głosu. W maju br. Komisja wycofała się z
kontrowersyjnego planu zakazu użycia opakowań wielokrotnego użytku dla oliwy w
gastronomii (co miało obowiązywać od stycznia 2014 roku), wbrew poparciu 15
państw oraz sprzeciwie głównie państw północnej Europy nie produkujących oliwy.
W ramach „Planu Działania” dla sektora oliwy z oliwek Komisja poprawi standardy
oliwy na rynku europejskim oraz globalnym dążąc do eliminacji fałszerstw oraz
poprawy jakości. Przewiduje się poszerzenie opisu produktu na oznakowaniu w tym
informacje o optymalnych warunkach przechowywania (chłodne i zaciemnione pomieszczenie).
Plan zawiera postanowienie, aby producenci mogli dobrowolnie wskazać rok
zbiorów oliwek, jeśli 100% oliwy oznakowanej pochodzi z tego samego zbioru.
Kraje członkowskie będą zobligowane do weryfikacji przepisów oznakowania czy są
właściwie stosowane. Zmiany mają wejść w życie od połowy grudnia 2014 roku z
okresem przejściowym dla wyczerpania obecnych zapasów.
Źródło:
FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 88-13
pełna lista aktualności
|