Będzie oznaczanie kraju pochodzenia mięsa; Polska przeciw.Większość krajów UE poparła w czwartek (5.12.2013) przepisy wprowadzające oznaczenie kraju pochodzenia wieprzowiny, baraniny, koziny i drobiu. Nowe zasady mają obowiązywać od kwietnia 2015 r. Polska głosowała przeciw w obawie przed zbytnimi obciążeniem dla producentów.
"Zgodnie
z tymi (nowymi) zasadami, unijni konsumenci będą wiedzieć, skąd pochodzi mięso,
które kupują, co jest postulatem, który jasno wyrazili" - przekonuje
Komisja Europejska w informacji prasowej. Z danych KE wynika, że konsumentom
najbardziej zależy na informacji, gdzie dane zwierzę było wyhodowane.
Nowy
obowiązkowy system oznaczania mięsa (świeżego, mrożonego i chłodzonego)
przewiduje, że jeśli zwierzę było urodzone, hodowane i jego uboju dokonano w
jednym kraju, to wystarczy jedno oznaczenie o kraju pochodzenia.
Natomiast
jeśli kraj hodowli różni się od kraju uboju, wówczas muszą być dwa oznaczenia.
Jeśli mięso będzie importowane z kraju spoza UE, ale eksporter nie poinformuje,
w jakim kraju zwierzę było hodowane, na oznaczeniu będzie tylko informacja, że
zostało wyhodowane poza UE.
W przypadku,
gdy zwierzę było hodowane krótko w kilku krajach UE, pojawić się może tylko
informacja "hodowane w kilku krajach UE".
Wyjątkowo w
nowych zasadach będzie traktowane mięso mielone. Ponieważ często jest ono
mieszone z kilku rodzajów mięsa, producent będzie mógł oznaczyć na opakowaniu
np. "hodowla i ubój w UE oraz w krajach spoza UE".
Po
pozytywnym głosowaniu w komitecie złożonym z ekspertów z krajów UE, propozycja
zostanie w najbliższych dniach formalnie przyjęta przez KE i opublikowana w
oficjalnym dzienniku UE. Nowe rozporządzenie będzie obowiązywać producentów od
kwietnia 2015 r., by dać im czas na przystosowanie.
Dotąd kraj
pochodzenia był oznaczany obowiązkowo tylko na wołowinie i cielęcinie.
Obowiązek ten wprowadzono w 2002 r. w reakcji na epidemię choroby szalonych
krów w latach 90., która doprowadziła do wybicia dziesiątków tysięcy zwierząt w
Wielkiej Brytanii. Chodziło o uspokojenie konsumentów, którzy masowo
rezygnowali z jedzenia wołowiny, bojąc się zarażenia importowanym stamtąd
mięsem.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|