Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Urzędowa kontrola żywności"Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Urzędowa kontrola żywności"Kolejna konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności
Związek Pracodawców poświecona była urzędowej kontroli żywności. Tym razem
została zorganizowana wspólnie z
kancelarią prawniczą DENTONS.
Otwarcia konferencji dokonał Andrzej Gantner - dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Konferencja odbyła się 14 listopada 2013 r. w hotelu
Marriott w Warszawie.
Jako
pierwsza wystąpiła Pani
Renata Grochowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej w
Warszawie, która omówiła obowiązujące przepisy
dotyczące żywności wzbogacanej zarówno przy imporcie jak i w krajowej produkcji,
w tym zasady dokonywania powiadomień o wprowadzeniu wyrobów wzbogacanych po raz
pierwszy do obrotu na terenie Polski, a także najczęściej popełniane
nieprawidłowości w ich oznakowaniu.
Zwróciła uwagę na podejście inspekcji do stwierdzanych
odchyleń zawartości witamin i składników mineralnych względem deklaracji w
tabeli wartości odżywczej, z uwzględnieniem wytycznych Komisji Europejskiej.
Podawanie do publicznej wiadomości danych
przedsiębiorców lub produktów w związku z zastrzeżeniami jakości lub
bezpieczeństwa żywności przedstawił Pan
Marcin Tomasik, adwokat z kancelarii
prawniczej DENTONS. W swoim wystąpieniu przedstawił uczestnikom konferencji
szkoleniowej warunki upublicznienia danych przez inspekcje i urzędy oraz
możliwe sposoby przeciwdziałania podawaniu tych danych.
Pani dr
Halina Ścieżyńska z Narodowego Instytutu
Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła wykład zatytułowany „Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne żywności”. W swojej prezentacji omówiła szczegółowo kryteria
mikrobiologiczne żywności w świetle obowiązujących przepisów oraz urzędowy
monitoring żywności. W dalszej części prezentacji mówiła również o głównych
zmianach dot. rozporządzenia 2073/2005.
Możliwości
analityczne Laboratorium J.S. Hamilton Poland w świetle urzędowej kontroli produktów
spożywczych omówiły Panie Małgorzata
Stachowiak oraz Hanna Wachowska reprezentujące laboratorium J.S. Hamilton
Poland S.A.
Pani Małgorzata Stachowiak zaprezentowała
doświadczenia Laboratorium w badaniu wybranych zanieczyszczeń chemicznych w
żywności. Omówiła szczegółowo źródła skażeń żywności, podział zanieczyszczeń
chemicznych żywności, a także metody badań zwracając uwagę na zalety systemu
BAX, TEMPO.
W drugiej części prezentacji Pani Hanna Wachowska
przedstawiła informacje dotyczące zgodności produktów spożywczych z wymaganiami
zdrowotnymi określonymi w przepisach, wybrane wskaźniki fizykochemiczne,
wymagania stawiane laboratoriom oraz kontrole jakości badań.
Pan Dariusz Łomowski - Zastępca
Dyrektora Departamentu Inspekcji Handlowej w Urzędzie Ochrony Konkurencji i
Konsumentów przedstawił
szczegółowo temat pt. „Urzędowa kontrola
żywności prowadzona przez Inspekcję Handlową”. Zapoznał
uczestników z kompetencjami i zasadami działania Inspekcji Handlowej, w tym
dotyczącymi tworzenia planów urzędowej kontroli żywności, a także omówił
najczęściej spotykane błędy popełniane przez producentów i dystrybutorów
żywności, przytaczając liczne przykłady. Dużą część swojej prezentacji
poświęcił kwestiom kwalifikowania stwierdzanych nieprawidłowości na
zafałszowania żywności i inne przewinienia w świetle przepisów i praktyki.
Prawa i obowiązki kontrolowanego podczas urzędowych
kontroli żywności omówił radca prawny z kancelarii
DENTONS – Pan Tomasz Jaworski.
Szczegółowo przedstawił modelowy przebieg inspekcji,
prawo do kwestionowania poszczególnych czynności i nakazów inspektora w toku trwania
inspekcji, obowiązki przedstawiania danych przez kontrolowanego, znaczenie
protokołu inspekcji i możliwości kształtowania jego treści, a także wybrane
zagadnienia charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów inspekcji. W swojej
prezentacji podał szereg przykładów zaczerpniętych z wydanych wyroków sądowych.
Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności
Związku Pracodawców.
Konferencja cieszyła się bardzo dużym
zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła
liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa
dyskusja - również podczas przerw.
Partner Merytoryczny:
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- Det Norske Verits Bussiness Assurance
Poland Sp. z o. o.
- J.S. Hamilton
Poland S.A.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Kancelaria
DENTONS
Partner PFPZ ZP
- Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Krajowa Unia
Producentów Soku
- Związek Polskie
Mięso
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
Galeria zdjęć:
| Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny PFPŻ ZP |
| | Renata Grochowska, Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Warszawie |
| | Marcin Tomasik, Kancelaria prawnicza DENTONS |
| | Halina Ścieżyńska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
| | Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A |
|
| Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Dariusz Łomowski, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów |
| | Tomasz Jaworski, kancelaria prawnicza DENTONS |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
|
| Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
|
| Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
|
| Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | Galeria zdjęć |
| | |
pełna lista aktualności
|