Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE chce większych kar za fałszowanie żywności
W branży spożywczej jest coraz więcej oszustw - ostrzega Komisja Europejska. Ryzyko ujawnienia jest małe, kary zbyt łagodne a korzyści zbyt nęcące, by oszuści zaniechali procederu - informuje onet.pl, za Deutsche Welle.

Handel ma swoje własne listy produktów szczególnie wrażliwych, czyli podatnych na nieuczciwe manipulacje. Również Komisja PE ma swoją listę top ten produktów najczęściej fałszowanych. Znajdują się na niej: oliwa z oliwek, ryby, produkty ekologiczne, mleko, zboża, miód, syrop klonowy, kawa, herbata, przyprawy, wino i kilka rodzajów soków owocowych.


W łańcuchu produkcji i sprzedaży żywności jest szereg słabych ogniw, dopuszczających oszustwa. Szanse dużego zysku i stosunkowo niskie kary wręcz zachęcają do oszustw. Z tego względu Komisja domaga się, by wszyscy związani z łańcuchem produkcji i sprzedażą żywności, jak np. chłodnie czy magazyny, musieli się rejestrować i poddawać kontroli. Potrzebne są elektroniczne systemy certyfikacji, ostrzejsze kary - co najmniej dwukrotnie wyższe niż ewentualny zysk z oszustwa oraz pozbawienie producentów żywności licencji w wypadku powtórnych oszustw - czytamy w onet.pl.


(Źródło: onet.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij