Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt. „Izomery trans kwasów tłuszczowych – współczesne poglądy”.W dniu 24 października br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się, zorganizowana pod patronatem Ministra Zdrowia Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt: „Izomery trans kwasów tłuszczowych – współczesne poglądy”.
Organizatorami Konferencji byli: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Główny Inspektor Sanitarny, European Federation for the Science and Technology of Lipids, oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów.
Uroczystego otwarcia konferencji dokonał dr n med. Andrzej Wojtyła – Główny Inspektor Sanitarny.Konferencja poświęcona była w całości problematyce tłuszczów w postaci izomerycznej trans i stanowiła doskonałą okazję do zaprezentowania różnorodnych poglądów na aktualne aspekty zdrowotne i technologiczne w tym zakresie. Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają podczas częściowego uwodornienia tłuszczów, jak również w żołądku zwierząt przeżuwających - stąd ich obecność w mleku i jego produktach. Jak potwierdziły niedawne ustalenia Codex Allimentarius, nie ma różnicy pomiędzy tłuszczami trans pochodzenia naturalnego i przemysłowego.
Główną tematyką konferencji było spożycie tłuszczów w Polsce w aspekcie zdrowia publicznego i metabolizm izomerów trans kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka.
Konferencja zgromadziła międzynarodowe grono naukowców i ekspertów, diabetyków, specjalistów z zakresu zdrowia publicznego, żywności i żywienia. W konferencji uczestniczyli światowej sławy eksperci: prof. Walter C. Willett z Wydziału Żywienia Uniwersytetu Harvarda, światowej sławy ekspert zajmujący się m. in sposobami racjonalnego odżywiania, wpływem jakości diety na powstawanie chorób zakaźnych i innych chorób, autor najbardziej rozpoznawalnej piramidy zdrowia oraz prof. Jan I. Pedersen z Wydziału Żywienia Uniwersytetu w Oslo, zajmujący się m. in. rolą kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka i związanym z nimi ryzykiem powstawania chorób układu krążenia.
Nie zabrakło również przedstawicieli polskiego świata nauki – w trakcie konferencji głos zabrali: prof. Krzysztof Krygier – Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Wydziału Technologii Żywności SGGW oraz prof. Wiktor Szostak z Instytutu Żywności i Żywienia.
pełna lista aktualności
|