Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kofeina w produktach spożywczych
Kofeina jest jednym ze składników żywości o dobrze udokumentowanych właściwościach. Wrażliwość na działanie kofeiny jest różna i zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

W zależności od publikacji do jakiej sięgniemy, podana zawartość kofeiny w tych samych produktach spożywczych będzie nieco inna. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na różnice w wielkościach referencyjnych wykorzystanych do analizy (np. pojemność filiżanki). Wpływ będzie miała również metoda użyta do analizy, a także sposób przyrządzenia samego napoju (np. w przypadku badania zawartości kofeiny w kawie istotne jest czy analizujemy kawę parzoną po turecku czy z ekspresu ciśnieniowego).


Prawo żywnościowe Unii Europejskiej reguluje kwestie sposobu podawania konsumentom informacji o zawartości kofeiny w produktach spożywczych, m.in. treści umieszczane na etykietach.


Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij