Kofeina w produktach spożywczychKofeina jest jednym ze składników żywości o dobrze udokumentowanych właściwościach. Wrażliwość na działanie kofeiny jest różna i zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego.
W
zależności od publikacji do jakiej sięgniemy, podana zawartość kofeiny w tych
samych produktach spożywczych będzie nieco inna. Dzieje się tak przede
wszystkim ze względu na różnice w wielkościach referencyjnych wykorzystanych do
analizy (np. pojemność filiżanki). Wpływ będzie miała również metoda użyta do
analizy, a także sposób przyrządzenia samego napoju (np. w przypadku badania
zawartości kofeiny w kawie istotne jest czy analizujemy kawę parzoną po turecku
czy z ekspresu ciśnieniowego).
Prawo
żywnościowe Unii Europejskiej reguluje kwestie sposobu podawania konsumentom
informacji o zawartości kofeiny w produktach spożywczych, m.in. treści
umieszczane na etykietach.
Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|