Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektor PFPŻ na VI FRSiH: Kryzys jest dla branży spożywczej czasem rozwoju
Kryzys jest dla branży spożywczej czasem rozwoju. Jesteśmy konkurencyjni na europejskim rynku - wygrywamy nie tylko ceną, ale także jakością, smakiem - powiedział Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ podczas VI Forum rynku Spożywczego i Handlu.

Jak przyznał Andrzej Gantner, polska gospodarka żywnościowa faktycznie osiągnęła sukces. Dodał, że jest to branża o wielkim potencjale, i która ma na prawdę duże szanse stać się motorem całej polskiej gospodarki.

 

- Cieszy to, że wyraźnie widać, że przemysł żywnościowy osiągnął sukces eksportowy. Polskie firmy potrafią przetwarzać surowce i z sukcesem umieszczać je na półkach sklepów na całym świecie - komentował dyrektor PFPŻ.

 

Jak podał, rynek europejski jest dla nas bardzo dochodowym rynkiem, ale nie możemy się tylko na nim opierać - musimy się otwierać na inne kraje i kontynenty. - Musimy jednak pamiętać, że na rynkach krajach trzecich sprzedaje się zupełnie inaczej, ponieważ nasze produkty spotykają się na półkach z wyrobami, które produkowane są w innym - niż restrykcyjne unijne - środowisko - przyznał Andrzej Gantner.

 

- Perspektywy eksportowe są potężne, ale w wyścigu po nowe rynki - jako UE - nie jesteśmy jedyni, ani pierwsi w kolejce - podsumował.

 

(Źródło: www.portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij