Dyrektor PFPŻ na VI FRSiH: Kryzys jest dla branży spożywczej czasem rozwojuKryzys jest dla branży spożywczej czasem rozwoju. Jesteśmy konkurencyjni na europejskim rynku - wygrywamy nie tylko ceną, ale także jakością, smakiem - powiedział Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ podczas VI Forum rynku Spożywczego i Handlu.
Jak przyznał Andrzej Gantner, polska gospodarka żywnościowa faktycznie osiągnęła sukces. Dodał, że jest to branża o wielkim potencjale, i która ma na prawdę duże szanse stać się motorem całej polskiej gospodarki.
- Cieszy to, że wyraźnie widać, że przemysł żywnościowy osiągnął sukces eksportowy. Polskie firmy potrafią przetwarzać surowce i z sukcesem umieszczać je na półkach sklepów na całym świecie - komentował dyrektor PFPŻ. Jak podał, rynek europejski jest dla nas bardzo dochodowym rynkiem, ale nie możemy się tylko na nim opierać - musimy się otwierać na inne kraje i kontynenty. - Musimy jednak pamiętać, że na rynkach krajach trzecich sprzedaje się zupełnie inaczej, ponieważ nasze produkty spotykają się na półkach z wyrobami, które produkowane są w innym - niż restrykcyjne unijne - środowisko - przyznał Andrzej Gantner. - Perspektywy eksportowe są potężne, ale w wyścigu po nowe rynki - jako UE - nie jesteśmy jedyni, ani pierwsi w kolejce - podsumował. (Źródło: www.portalspozywczy.pl)
pełna lista aktualności
|