Umowa o wolnym handlu UE-USA może mieć duży wpływ na rynek drobiuW połowie br. Unia Europejska rozpoczęła oficjalne negocjacje ze Stanami Zjednoczonymi nad wprowadzeniem umowy o wolnym handlu tzw. Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Celem tych działań jest zarówno zniesienie barier taryfowych (ceł), jak również barier pozataryfowych, czyli norm, standardów, wymogów prawnych, itp. - informują analitycy Banku BGŻ.
TTIP ma
dotyczyć prawie wszystkich sektorów gospodarki, w tym sektora rolnego. W
przypadku rynku mięsa wydaje się, że najwięcej kontrowersji budzi otwarcie
rynku drobiu. Jak podaje Agra Europe, eksport mięsa drobiowego ze Stanów
Zjednoczonych do UE został wstrzymany prawie 17 lat temu.
Związane
było to z wysokimi normami sanitarnymi, które obowiązują na terenie UE i
odnoszą się również do produktów importowanych. Na rynku drobiu UE użycie wody
chlorowanej (chlorinated water) przy produkcji mięsa drobiowego jest od wielu
lat zabronione. Co więcej zakazem tym zostały też objęte inne produkty
antybakteryjne. Standardy te uniemożliwiły producentom drobiu w Stanach
Zjednoczonych na wejście na rynek UE, jednak obecnie w obliczu rozmów TTIP ta
sytuacja może ulec zmianie.
TTIP stwarza
możliwość wzajemnego uznania norm i standardów obowiązujących na obu rynkach.
Jest to jednak obszar, który podlega negocjacjom. Na przebieg tych rozmów mają
również wpływ różne grupy nacisku, w tym przedstawiciele z sektora drobiu. W
chwili obecnej producenci mięsa kurcząt ze Stanów Zjednoczonych zrzeszeni w
National Chicken Council (NCC) pracują nad strategią wejścia na rynek UE.
Jednak jak podaje Agra Europe, z oficjalnych wystąpień NCC wynika, że szanse na
tzw. zbliżenie norm sanitarnych są niewielkie. Producenci ze Stanów
Zjednoczonych są sceptycznie nastawieni, ponieważ już wielokrotnie próbowali
doprowadzić do wzajemnego uznania norm dot. produkcji mięsa drobiowego -
ostatnio w ramach skargi złożonej do Światowej Organizacji Handlu (WTO)
odnośnie do możliwości wejścia na rynek. Tymczasem skarga ta do tej pory nie
została rozpatrzona.
Z kolei z
analizy rynkowej wynika, ze Stany Zjednoczone, które są jednym z bardziej
znaczących producentów drobiu na świecie, mogłyby rocznie eksportować do UE
mięso drobiowe o wartości ok. 436 mln EUR. Rynek unijny stałby się zatem jednym
z ich ważniejszych rynków zbytu.
Można się
spodziewać, że negocjacje dot. otwarcia rynku drobiu w ramach rozmów TTIP nie
będą łatwe. Producenci z UE obawiają się, że liberalizacja handlu ze Stanami
Zjednoczonymi wpłynęłaby na wzrost podaży drobiu w UE i spadek jego cen. Takie
otwarcie rynku mogłoby również utrudnić sytuację polskich eksporterów, którzy
dynamicznie rozwijają sprzedaż na rynkach zagranicznych.
Źródło:
portalspozywczy.pl, bank BGŻ
pełna lista aktualności
|