Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Koszty wyprodukowania czekolady wzrosły o 28 proc.
Skromna tabliczka czekolady może się zmienić w coś zgoła nie do rozpoznania. Olej palmowy, chemiczne wypełniacze i dodatki smakowe mogą zastąpić kosztowne składniki, w tym nawet ziarna kakaowca. Czekolada z dużą zawartością kakaowca może stać się w towarem luksusowym - podaje serwis ekonomia24.pl.

Według badań wykonanych przez Mintec w ostatnim roku składniki potrzebne do wyprodukowania tradycyjnej 100-gramowej tabliczki mlecznej czekolady wzrosły o 28 procent.


W ostatnich 20 miesiącach cena masła kakaowego, czyli tłuszczu roślinnego otrzymywanego z ziaren kakaowca, który stanowi 25 procent każdej tabliczki, wzrosła o 63 procent. To najwięcej w okresie ostatnich czterech lat. Pełne mleko w proszku, kolejny podstawowy składnik, kosztuje o ponad 20 procent drożej. Co prawda od stycznia 2012 r. ceny kakao i cukru spadły o 50 procent i 15 procent odpowiednio, jednak nie zrekompensowało to wzrostu cen innych komponentów.


Simona Gambarini, analityk z ETF Securities powiedziała CNBC że cena ziaren kakaowca, z którego powstaje kakao i masło kakaowe, wzrosła w 2013 r. o 22 procent rdr, osiągając najwyższą wartość w na początku października. Susza na zachodzie Afryki oraz decyzja Ghany o stopniowym zmniejszeniu zużycia nawozów sztucznych oraz kontroli szkodników przyczyniły się do wzrostu cen. Region Zachodniej Afryki, z Wybrzeżem Kości Słoniowej oraz Ghaną na czele, jest obszarem na którym produkuje się najwięcej na świecie kakaowca. Gambarini tłumaczy, że uwarunkowania atmosferyczne oraz niepokoje społeczne w tym rejonie świata mają zasadniczy wpływ na cenę kakaowca.



(Źródło: ekonomia24.pl).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij