Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych”Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Znakowanie produktów spożywczych"Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji, która odbyła się 10 października 2013 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Zainteresowanie tą tematyką było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 150 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.
Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji producentów Żywności Związku Pracodawców.
Pani Joanna Furs z Departamentu
Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedstawiła wytyczne Komisji
Europejskiej dotyczące zasad stosowania oświadczeń żywieniowych. W prezentacji
omówiła m.in. interpretacje Komisji Europejskiej dotyczące art.10
rozporządzenia 1924/2006 oraz przedstawiła wskazania w zakresie elastyczności
brzmienia, przytaczając przykłady.
Prace legislacyjne
dotyczące znakowania produktów spożywczych przedstawiła Pani Joanna Markowska z
Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim wykładzie zwróciła uwagę na wyjaśnienia Komisji Europejskiej dotyczące rozporządzenia
(UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności w zakresie znakowania alergenów, podawania
informacji o pochodzeniu produktów. Ponadto omówiła ważniejsze nowe pytania
interpretacyjne państw członkowskich zgłoszone Komisji Europejskiej. W dalszej
części prezentacji przedstawiła m.in. aktualne i planowane zmiany polskich
przepisów z zakresu znakowania, a także wyjaśniła zasady, które należy brać pod
uwagę w przypadku decyzji o wcześniejszym stosowaniu wymagań rozporządzenia
(UE) nr 1169/2011, czyli przed 13 grudnia 2014 r.
Informacje o okresach dostosowawczych
związanych ze zmianami przepisów z zakresu znakowania soków i nektarów oraz
przepisów w zakresie jakości handlowej dżemów , konfitur galaretek, marmolad,
powideł śliwkowych i słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych przedstawiła
uczestnikom konferencji Pani Emila Staniszewska Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pani Dorota Krzyżanowska -
Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych w swoim wystąpieniu omówiła wytyczne
Komisji Europejskiej dotyczące stosowania rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności. Uczestnicy mieli możliwość zapoznanie się z
kluczowymi zagadnieniami zawartymi w wytycznych KE oraz z wyjaśnieniami
podejścia Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Pani Magdalena Kołak z
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi omówiła program oraz zasady przyznawania znaku „Poznaj
Dobrą Żywność”. Uczestnicy konferencji mieli okazję zapoznania się z
historią funkcjonowania programu, jego celami, wymaganiami oraz z korzyściami
wynikającymi z uczestnictwa w nim.
W drugiej
części konferencji Pani Joanna Gajda –
Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu
Higieny przedstawiła zasady podawania w oznakowaniu wyrobów informacji o
substancjach dodatkowych i aromatach. W swoim wystąpieniu zwracała uwagę
słuchaczy na interpretację przepisów w zakresie znakowania aromatów oraz prace
Komisji Europejskiej dotyczące przewodnika nt. klasyfikacji żywności o
właściwościach barwiących w aspekcie znakowania. Ponadto szczegółowo omówiła
kwestię podawania nazw chemicznych substancji dodatkowych na etykietach środków
spożywczych w świetle rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011, które zaczęło
obowiązywać 1 czerwca 2013 r., a także o oczekiwanej interpretacji tego
zagadnienia przez Komisję Europejską.
Pani Hanna Wachowska z
J.S. Hamilton Poland S.A.
zaprezentowała doświadczenia laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. w
wykorzystaniu metod analitycznych do określania wartości odżywczej produktów
spożywczych. W swoim wystąpieniu omówiła m.in. zasady podawania w oznakowaniu
wyrobów informacji o wartości odżywczej oraz przedstawiła praktyczne podejście
do ustalenia ilościowego składników odżywczych w celu umieszczenia odpowiedniej
informacji w tabeli wartości odżywczych.
Ostatnim
wystąpieniem, które zamknęło konferencję było wystąpienie Pani Doroty Kozłowskiej z Polskiej Federacji Producentów Żywności dotyczące
zmian dobrowolnego systemu znakowania wartością odżywczą – GDA. Uczestnicy
mieli możliwość zapoznania się z nowymi zasadami systemu w zakresie m.in.
prezentacji graficznej w głównym polu widzenia produktu, stosowanego
słownictwa, sposobu podawania informacji w tabeli wartości odżywczej,
możliwości wcześniejszego znakowania produktów spożywczych z użyciem nowego
systemu.
Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy,
o czym świadczyła liczba pytań
zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas
przerw.
Partnerzy
Strategiczni PFPZ ZP:
- Det Norske Verits Bussiness
Assurance Poland Sp. z o. o.
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Mercedes -
Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Kancelaria DENTONS
Partner PFPZ ZP
- Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Patroni
konferencji PFPZ ZP:
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Krajowa Unia Producentów Soku
- Związek Polskie Mięso
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Galeria zdjęć:
| Joanna Markowska, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | Dorota Krzyżanowska, Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
| | Magdalena Kołak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
| | Joanna Furs, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, Główny Inspektorat Sanitarny |
|
| Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Dorota Kozłowska, Polska Federacja Producentów Żywności |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| |
pełna lista aktualności
|