Bezpieczeństwo opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością a badania migracji globalnej. Część IIJednym ze źródeł zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności jest przenikanie składników opakowania do produktów żywnościowych, czyli zjawisko migracji . Utrzymanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności jest kluczowym celem ochrony zdrowia konsumentów. Dlatego wyroby i materiały opakowaniowe przeznaczone do kontaktu z artykułami spożywczymi - podobnie jak żywność - podlegają urzędowej kontroli oraz objęte są systemem wczesnego ostrzegania RASFF .
|
Dlatego wyroby i materiały
opakowaniowe przeznaczone do kontaktu z artykułami spożywczymi - podobnie jak
żywność - podlegają urzędowej kontroli oraz objęte są systemem wczesnego
ostrzegania RASFF[1].
Dzięki temu systemowi organy kontroli sanitarnej posiadają szybki dostęp do
informacji o produktach stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Nadzór
w postaci urzędowej kontroli oraz systemu powiadomień pozwala zapewnić materiałom
opakowaniowym wprowadzanym na rynek odpowiednią jakość zdrowotną. W tym
artykule skoncentrujemy się na badaniach migracji globalnej, które są jednym z
kryteriów oceny bezpieczeństwa opakowań. Podstawą badań migracji globalnej jest
założenie, że próbki materiału lub wyrobu wchodzą w interakcję z płynem
modelowym imitującym środek spożywczy w czasie i temperaturze odpowiadającej
rzeczywistym warunkom użytkowania. Do
weryfikacji zgodności materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością z wymaganiami stosuje się płyny modelowe imitujące żywność, gdyż z
reguły nie jest możliwe zastosowanie konkretnego produktu spożywczego, z którym
dany materiał będzie się stykał. Klasyfikacja płynów modelowych została
przeprowadzona na podstawie podobieństwa do jednego lub więcej rodzajów
żywności. Wykaz stosowanych płynów modelowych podano w tabeli 1[2]. Rozporządzeniem (UE) nr 10/2011 dopuszcza
również stosowanie zamienników płynów modelowych[3], dlatego
powszechnie olej roślinny zastępuje się np. izooktanem, 95% etanolem. Odpowiedni płyn modelowy dobierany jest na podstawie
wymagań zawartych w rozporządzeniu Rozporządzeniem (UE) nr 10/2011, w
zależności od przeznaczenia badanego wyrobu. Krótkie przyporządkowanie płynów
modelowych do rodzajów żywności podano w
tabelach 2[4] i 3[5].
Tabela 1
Wykaz płynów modelowych imitujących żywność
Płyn modelowy
|
Skrót
|
Etanol
10% (v/v).
|
A
|
Kwas
octowy
3%
(m/v)
|
B
|
Alkohol
etylowy
20%
(v/v).
|
C
|
Alkohol
etylowy
50%
(v/v).
|
D1
|
cd. Tabeli 1
Olej
roślinny
|
D2
|
Poli(tlenek
2,6-difenylo-p-fenylenu),
|
E
|
Tabela 2
Przyporządkowanie płynów modelowych imitujących do rodzajów żywność
Rodzaj żywności
|
Symbol płynu modelowego
|
Żywność o charakterze
hydrofilowym
|
A, B, C
|
Żywność o charakterze
hydrofilowym o pH <4,5
|
B
|
Żywność zawierająca nie
więcej niż 20 % alkoholu i żywności, która zawiera odpowiednią ilość
składników organicznych nadających tej żywności właściwości bardziej
lipofilne
|
C
|
Żywność
zawierająca więcej niż 20 % alkoholu i emulsji typu olej w wodzie
|
D1
|
Żywność która ma warstwę
wolnych tłuszczów na powierzchni.
|
D2
|
Żywność sucha tylko migracja
specyficzna
|
E
|
Tabela 3
Przyporządkowanie płynów modelowych imitujących żywność do różnych rodzajów
żywności
Rodzaj
żywności
|
Symbol
płynu modelowego
|
Wszystkie
rodzaje żywności
|
Woda
destylowana lub A, B, D2
|
Wszystkie
rodzaje żywności z wyjątkiem żywności kwaśnej
|
Woda
destylowana lub A, D2
|
Żywność
uwodniona i żywność zawierająca alkohol oraz przetwory mleczne
|
D1
|
Żywność
uwodniona, kwaśna i żywność zawierająca alkohol oraz przetwory mleczne
|
D1, B
|
Żywność
uwodniona i żywność zawierająca nie więcej niż 20 % alkoholu
|
C
|
Żywność
uwodniona i żywność kwaśna oraz żywność zawierająca nie więcej niż 20 %
alkoholu
|
B
|
Indywidualne
przyporządkowanie płynów modelowych do kategorii żywności określa tabela 2
załącznika III Rozporządzenia (UE) nr 10/2011[6].
W laboratorium J.S. Hamilton Poland S.
A przeprowadza się badania z użyciem wodnych płynów modelowych oraz zamienników
płynów modelowych imitujących tłuszcze. Firma
oferuje również akredytowane badanie migracji globalnej z wykorzystaniem
poli(tlenek 2,6-difenylo-p-fenylenu), znanego też jako Tenax. Do końca 2013
roku zostanie także wprowadzone badanie migracji globalnej do oliwy z oliwek,
które w tej chwili jest wykonywane przez podwykonawców firmy J.S. Hamilton
Poland S. A.
Procedura badań przy użyciu płynów modelowych polega
na przygotowaniu próbek do badań zgodnie z założeniami odpowiedniej techniki,
poddaniu badanego wyrobu działaniu odpowiedniego płynu modelowego w zdefiniowanych
warunkach czasu i temperatury oraz oznaczeniu substancji migrujących poprzez
odparowanie do sucha zastosowanego płynu i oznaczeniu wagowym masy nielotnej
pozostałości. W Pracowni Badań Produktów Nieżywnościowych rutynowo bada się
migrację globalną z wykorzystaniem czterech metod, tj. przez całkowite
zanurzenie, metodą komorową, z zastosowaniem torebki i przez napełnienie
wyrobu.
Metoda badania przez całkowite
zanurzenie[7] jest
stosowana dla tworzyw sztucznych w postaci folii i płyt, może być także
stosowana do wyrobów czy pojemników, z których można wyciąć badane próbki o
odpowiednich wymiarach. Metoda ta może być stosowana dla wyrobów, w których
obydwie strony są takie same, gdyż jest to badanie w kontakcie dwustronnym. Badanie
tą metodą jest bardziej ostrym badaniem niż badanie przy zastosowaniu torebki
lub komory czy przez napełnienie wyrobu, tak więc badanie powtarza się metodą z
zastosowaniem kontaktu jednostronnego, gdy w badaniach przez całkowite
zanurzenie limit migracji globalnej zostanie przekroczony[8].
Badanie jednostronne
opakowań realizowane jest m. in. przy użyciu komory pomiarowej. Jest to metoda
odpowiednia do badania tworzyw sztucznych w postaci folii i płyt, a zwłaszcza
do materiałów zawierających więcej niż jedną warstwę. Technika ta stosowana
jest również dla materiałów, które charakteryzują się różną migracją, i które
powinny być badane z płynami modelowymi w kontakcie tylko z powierzchnią, która
jest przewidziana do kontaktu z produktami spożywczymi[9]. Ze
względu na łatwość zachowania powtarzalnej geometrii próbek, metoda ta jest
korzystna dla próbek, które można pobrać z płaskiej powierzchni, np. z arkuszy.
W laboratorium J.S. Hamilton Poland S. A wykorzystuje się komorę pomiarową przedstawioną
na fotografii nr 2.
Fot. 2
Komora pomiarowa do badania migracji globalnej.
Metoda badań z
zastosowaniem torebki (fot.3) jest również badaniem w kontakcie jednostronnym.
Wykorzystuje się ją dla tworzyw sztucznych w postaci folii które są łączone w
wyniku działania temperatury lub docisku. Szczególnie wykorzystuje się ją do
materiałów składających się z więcej niż jednej warstwy, badanych z płynami
modelowymi w kontakcie tylko z tą powierzchnią, która jest przewidziana do
kontaktu z produktami spożywczymi[10].
Standardowo w laboratorium wykonuje się torebki o wymiarach 1 dm x 1 dm, czyli
o powierzchni kontaktu z płynem modelowym 2 dm2.
Fot. 3
Torebki do badania migracji globalnej wykonane z badanego wyrobu umieszczone w
statywie.
Migrację globalną z
tworzyw sztucznych w postaci pojemników (np. butelki, kubki, itp.) oraz innych
wyrobów, które mogą być napełniane, najlepiej jest oznaczać poprzez napełnienie
wyrobów płynem modelowym[11].
Kontrola wyrobów opakowaniowych,
poprzez wykonywanie między innymi badań takich jak badania migracji globalnej
jest skutecznym narzędziem ograniczającym narażenie konsumentów na działanie
substancji szkodliwych dla zdrowia. Dzięki odpowiednio dobranym warunkom
badania jesteśmy w stanie odzwierciedlić stopień przenikania składników
opakowania do żywności w rzeczywistym zastosowaniu tego opakowania. Wynik,
który uzyskuje się w badaniu można porównać z dopuszczalnym limitem migracji
(określonym przepisami unijnymi i krajowymi) i stwierdzić czy nie został
przekroczony.
Zachęcamy
Państwa do zapoznania się ze szczegółową ofertą laboratorium J.S. Hamilton
Poland zamieszczoną na stronie www.hamilton.com.pl
.
Wszelkie
zapytania proszę kierować do:
Michał
Pestka – Dyrektor Branży Badań Opakowań
e-mail: mpestka@hamilton.com.pl
tel. 661-601-612
Autor:
mgr inż. Agnieszka Kibitlewska
Kierownik Pracowni Badań
Produktów Nieżywnościowych
[1] K.
Ćwiek-Ludwicka, A.Sstelmach, H. Półtora „Bezpieczeństwo wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością w systemie Rasff” Rocznik Państwowego Zakładu Higieny 2007, 58, nr 4,
strony 599-607
[2] Załącznik
III, punkt 1, tabela 1, Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14
stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
[3]
Załącznik V, rozdział 3, punkt 3.4.2, ibidem
[4]
Załącznik III, punkt 2, ibidem
[5]
Załącznik III, punkt 4, ibidem
[6]
Załącznik III, punkt 3, tabela 2, ibidem
[7] PN-EN
1186-3:2005, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne -- Część
3: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez całkowite
zanurzenie
[8] Materiały
szkoleniowe, Bezpieczne opakowania do żywności - nowe wymagania, badania i
rozwiązania, 29 kwietnia 2011 Warszawa, Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy
Opakowań Zofia Pogorzelska
[9] PN-EN
1186-5:2005, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne -- Część
5: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych z zastosowaniem
komory pomiarowe.
[10] PN-EN
1186-7:2006, Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi --
Tworzywa sztuczne – Część 7: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów
modelowych z zastosowaniem torebki
[11] PN-EN
1186-9:2006, Materiały i wyroby
przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -- Tworzywa sztuczne – Część
9: Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez
napełnianie wyrobu