Ceny warzyw dla przetwórstwa wzrosłyW krajowym skupie, we wrześniu br. zakłady skupujące oferowały wyższe, niż w roku poprzednim, ceny za warzywa do przetwórstwa, co miało uzasadnienie w mniejszej podaży warzyw na rynku - informuje Bank BGŻZgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa, w dwóch pierwszych dekadach września br. ceny kalafiorów różyczkowanych wynosiły 1,04-1,11 (loco zakład) zł/kg netto wobec 0,89-1,11 zł/kg przed rokiem, brokułów różyczkowanych natomiast 1,47-1,65 zł/kg wobec 1,40-1,50 zł/kg w 2012 roku. Wzrosły również ceny cukinii na kostkę, za którą płacono 0,28 zł/kg, czyli o 22 proc. więcej niż przed rokiem. Fasola szparagowa w analogicznym okresie podrożała o 2,7 proc. do poziomu 0,75 zł/kg. Najbardziej, bo o blisko dwukrotnie, zwiększyły się ceny cebuli do przetwórstwa - skupowano ją w cenach loco zakład 1,29 zł/kg wobec 0,69 zł/kg rok wcześniej.
Wzrosty kosztów w przetwórstwie, wynikające z sytuacji po stronie surowca, łagodzą w dużym stopniu również wyższe, niż przed rokiem, ceny warzyw przetworzonych, w tym też mrożonek warzywnych. Zgodnie z danymi Foodnews, cena mrożonych kalafiorów z Polski średnio we wrześniu br. (pierwsze dwie dekady) była o 17-19 proc. wyższa niż w analogicznym okresie w roku poprzednim i wyniosła 0,59-0,64 euro/kg. Mrożone brokuły z Polski w analogicznym okresie podrożały o 23-24 proc. do poziomu 0,72-0,75 euro/kg. Cena mrożonej cebuli, choć w ostatnim miesiącu wykazywała tendencje do spadków, średnio w relacji r/r wzrosła natomiast o 62 proc., do poziomu 0,45 euro/kg.
(Źródło: Bank BGŻ/www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|