Konferencja z okazji 50. lat Kodeksu Żywnościowego w regionie EuropyW Puławach w dniach 19-20 września br. odbyła się międzynarodowa konferencja na temat Analizy Ryzyka w Bezpieczeństwie Żywności - 50 lat Kodeksu Żywnościowego w regionie Europy, będąca zwieńczeniem czteroletniej kadencji Polski jako Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
W
konferencji wzięło udział ponad 200. uczestników, w tym blisko 80.
przedstawicieli 38. Państw. Głównym celem tego spotkania była wymiana
informacji oraz doświadczeń, pomiędzy przedstawicielami organizacji międzynarodowych,
administracji państwowej oraz instytutów naukowo-badawczych państw kodeksowego
Regionu Europy, w zakresie analizy ryzyka.
Konferencję
otworzył podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz
Nalewajk, który podkreślił znaczenie zapewnienia bezpieczeństwa i jakości
żywności oraz ważną rolę norm opracowywanych w tym zakresie na forum Komisji
Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. W nawiązaniu do rosnącego eksportu polskich
artykułów rolno-spożywczych zauważył, że istotne jest nie tylko bezpieczeństwo
żywnościowe, ale także bezpieczeństwo żywności, czyli ochrona zdrowia
konsumentów.
W otwarciu
konferencji uczestniczyła wiceprzewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego
FAO/WHO Awilo Ochieng-Pernet oraz nowy przewodniczący Komitetu CCEURO Martijn
Weijtens.
Zagraniczni
goście, doceniając aktywność Polski, podkreślili w szczególności rolę naszego
kraju w aktywizacji państw w okresie transformacji, a także w pogłębianiu
integracji całego regionu Europy podczas czteroletniego sprawowania przez
Polskę funkcji Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy. Komitet Regionalny dla
Europy (CCEURO) obejmuje 50 państw członkowskich oraz Unię Europejską. Polska
przewodniczyła temu komitetowi od połowy 2009 r. do połowy 2013 r. Obecnie
Koordynatorem Regionalnym FAO/WHO dla Europy jest Holandia.
Konferencja miała
również na celu promowanie stosowania zasad analizy ryzyka w bezpieczeństwie
żywności jak i spójności działań w tym zakresie. Tak szerokie spotkanie
międzynarodowych ekspertów powinno przyczynić się także do poprawy skuteczności
zastosowania ww. zasad na szczeblu krajowym oraz regionalnym, a w konsekwencji
podniesienia poziomu bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów.
Konferencja
poprzedzona była konsultacjami na temat możliwości dalszego zacieśniania
współpracy w regionie Europy. W konsultacjach wzięło udział 77. przedstawicieli
37. państw. Uczestnicy dyskutowali na temat możliwości zacieśnienia współpracy
w zakresie prac prowadzonych przez KKŻ FAO/WHO, ze szczególnym uwzględnieniem
wymiany informacji dotyczących analizy ryzyka.
Omówiono również
możliwość utworzenia regionalnej platformy wymiany informacji oraz opracowania
kodeksowego planu strategicznego dla regionu. Oba
wydarzenia organizowane są wspólnie przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy
Instytut Badawczy przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds.
Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Komisja
Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO jest międzyrządową organizacją
utworzoną w 1963 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów
Zjednoczonych (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO)
oraz Światową Organizację Zdrowia (World Heath Organization - WHO). KKŻ FAO/WHO
opracowuje międzynarodowe normy, wytyczne, kodeksy i inne dokumenty w celu
zapewnienia ochrony zdrowia konsumentów oraz uczciwych praktyk w handlu
żywnością.
W skład
Komisji wchodzi 185 państw członkowskich oraz Unia Europejska. W charakterze obserwatorów
w pracach Komisji uczestniczy ponad 200 międzynarodowych organizacji
pozarządowych reprezentujących konsumentów i przemysł. Polska jest członkiem
Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO od momentu jej powstania, tj. od 1963 r.
Normy
kodeksowe są uznawane za międzynarodowe normy bezpieczeństwa żywności na
potrzeby Porozumienia w Sprawie Stosowania Środków Sanitarnych i
Fitosanitarnych (Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures - SPS
Agreement) w ramach Światowej Organizacji Handlu (WTO). Mogą one stanowić
odniesienie dla WTO w przypadku sporów dotyczących handlu międzynarodowego.
Uczestnicy
mieli możliwość wysłuchania wykładów m.in. z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa
łańcucha żywnościowego, oceny ryzyka związanego z obecnością różnych
zanieczyszczeń żywności, zagrożeń związanych ze stosowaniem leków
weterynaryjnych i obecnością mikotoksyn.
W konferencji jako przedstawicielka Polskiej Federacji
Producentów Żywności wzięła udział Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji.
Źródło: MRiRW, PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|