Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wielkie święto producentów żywności - Polagra Food
Ponad 1000 wystawców z 32. krajów przyjechało do Poznania by brać udział w największych w Europie Środkowo - Wschodniej międzynarodowych targach spożywczych. Od dziś, aż do czwartku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywają się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food, którym towarzyszą: Międzynarodowe Targi Gastronomii Polagra Gastro, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech, Międzynarodowe Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood i Targi Wyposażenia Hoteli Invest Hotel, a także otwarte, już od wczoraj targi Smaki Regionów.

Są tu zarówno producenci, handlowcy, hurtownicy z branży spożywczej, opakowaniowej, gastronomicznej, a także hotelarskiej. Targi te honorowym patronatem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba.


W uroczystości otwarcia uczestniczył wicepremier Janusz Piechociński, który powiedział, że dzisiejszy dzień to święto wszystkich, którzy wytwarzają żywność, a także ją przetwarzają, transportują i tworzą nowe szanse na globalnym rynku.


- Najważniejsze jest zrozumienie, że odpowiedzią na globalizację i współczesny kryzys nie jest walka, a współdziałanie i to, co dla stosunków handlowych i ludzkich najistotniejsze – zaufanie. Uczmy się wiec tej nowej formy rywalizacji. Dziś naszemu światu tego zaufania trzeba jak najwięcej, dlatego cieszę się, że zaufaliście państwo Polsce i naszej żywności, naszym technologiom i naszym urządzeniom – powiedział wicepremier zwracając się do targowych gości.


Minister Stanisław Kalemba podkreślił, że targi te to ogromne przedsięwzięcie, kompleksowo obejmujące zagadnienia związane z produkcją żywności.


- W międzynarodowej obsadzie firm z całego świata ma miejsce prezentacja najnowszych osiągnięć branży spożywczej. Śmiało, zatem można powiedzieć, że jest to święto całej branży – podkreślił minister.


Natomiast, prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt zaznaczył, że klimat naszego państwa sprzyja produkcji żywności.


- Ten sektor cały czas się rozwija i podwyższa jakość, a żywność stała się dziś symbolem współczesnej Polski – zauważył prezes Byrt.


Tradycją targów jest nagradzanie najlepszych. W tym roku produktom z całego bloku targów przyznano 39. Złotych Medali. Te prestiżowe odznaczenia przyznawane są produktom wyróżniającym się najwyższą jakością i innowacyjnością.


- Nagrody te są dziś pożądane przez przedsiębiorców i wystawców marki, to wyróżnienia, którymi oznakowane są później najlepsze produkty – stwierdził minister Kalemba gratulując tegorocznym laureatom.


Dziś wręczone zostały także statuetki Acanthus Aureus za najlepszą aranżację stoiska. Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt docenił także działania i inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na rzecz kształtowania pozytywnego wizerunku polskiej żywności w wielu krajach świata, przyznając resortowi okolicznościową statuetkę. Prezes przekazał ją podsekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa Zofii Szalczyk podkreślając, że to dzięki działaniom resortu wszyscy mówią o naszych krajowych produktach – dobre, bo polskie.


Na uroczystość otwarcia Polagry Food i imprez towarzyszących przyjechały dziś do Poznania oficjalne delegacje z Indii, Argentyny, Arabii Saudyjskiej, Czech, Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki, Węgier, Słowacji i Ukrainy.


Polagra odbywa się w Poznaniu już po raz 29. Jej historia to zarazem historia zmian w polskim rolnictwie i przetwórstwie. Dziś podczas konferencji prasowej, która odbyła się przed uroczystością otwarcia minister Kalemba stwierdził, że szczególnie dynamicznie zmiany zachodziły w tych sektorach ostatnim dziesięcioleciu.


- W tym czasie bardzo wzrósł udział handlu rolno-spożywczego w naszym handlu ogółem. W roku 2003, czyli w roku poprzedzającym naszą akcesję udział ten wynosił 8,4 % by w roku ubiegłym osiągnąć poziom 12,5 % - zaznaczył szef resortu i dodał, że eksport polskich produktów rolno-spożywczych systematycznie rośnie, a przy tym cały czas utrzymujemy wzrostowe tendencje dodatniego salda tej wymiany. Wyniki pierwszego półrocza tego roku wskazują, że będzie to kolejny, rekordowy rok.


Minister Kalemba poinformował również o sukcesach jakie odnosimy na europejskim rynku i podkreślił, że jesteśmy pierwszym w Europie producentem jabłek i soku zagęszczonego, drugim żyta i ziemniaków, trzecim cukru i rzepaku, a czwartym pszenicy i mleka.


Wicepremier Piechociński i minister Kalemba uczestniczyli także w uroczystości nadania tytułów „Polski Producent Żywności”. Była to gala „Inicjatywy Pozytywistycznej Polski Producent Żywności”, którego inicjatorem jest Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego.


- Jako Wielkopolanin z pochodzenia, a dziś osoba piastująca urząd ministra rolnictwa i rozwoju wsi jestem szczególnie dumny z inicjatywy, która za główne swoje zadanie uznaje promowanie polskich produktów żywnościowych – powiedział minister Kalemba. Szef resortu podkreślił również, że polska żywność spełnia wszystkie normy jakościowe.


- Jest nie tylko wysokiej jakości, ale także posiada niepowtarzalne walory smakowe. Tym bardziej denerwują pojawiające się od czasu do czasu, nie posiadające potwierdzenia w rzeczywistości, oskarżenia podważające zaufanie konsumentów do naszej żywności - zauważył minister.


Z udziałem ministra Kalemby, na terenie MTP odbyło się dziś także posiedzenie Rady Gospodarki Żywnościowej. Dyskutowano o rozwoju gospodarki żywnościowej naszego kraju w zmieniających się warunkach prawno–legislacyjnych.


Targi Polagra to wydarzenie organizowane dla przedstawicieli branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. Odbywające się w tym samym miejscu i czasie targi są doskonałą okazją do zapoznania się z najnowszymi trendami obowiązującymi w tym sektorze gospodarki. W tym roku na ekspozycjach targowych prezentowanych jest kilkuset nowości rynkowych. Odbywają się wydarzenia tematyczne, spotkania biznesowe i kulturalne. Motywami przewodnimi tegorocznej Polagry Food są: wędliniarstwo i mleczarstwo.



(Źródło: MRiRW).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij