Gwałtownie rośnie cena masła kakaowegoW nadchodzącym okresie świątecznym czekoladoholicy będą musieli sięgnąć głębiej do kieszeni, żeby zapłacić za swój smakołyk, ponieważ gwałtownie rośnie cena masła kakaowego, specjalnego składnika, który sprawia, że czekolada rozpływa się w ustach - podaje Biznes.Onet.pl za Reuters.Sprzedaż firmy Lindt & Spruengli w pierwszych sześciu miesiącach 2013 r. wyniosła łącznie 1,132 mld franków szwajcarskich. - Wszyscy producenci czekolady skorzystali na sentymentach konsumenckich oraz na zimnej pogodzie, jednak nam udało się rozwinąć dwa razy szybciej, niż całej branży - skomentował wyniki firmy jej prezes i dyrektor generalny Ernst Tanner.
W Europie sprzedaż Lindta wzrosła organicznie o 5,8 proc. (rok temu - 4 proc.). Wpływy z rynku europejskiego stanowią 65 proc. całkowitych przychodów firmy. W Ameryce Północnej wzrost w pierwszej połowie roku wyniósł 12,7 proc. (rok temu 6,7 proc.).
Spółka zapowiada, że choć w drugiej połowie roku planuje dwucyfrowy wzrost w Ameryce Północnej, to jednak nie uda jej się globalnie podtrzymać wzrostu sprzedaży na obecnym poziomie. Lindt & Spruengli liczy, że wyniesie on w skali roku od 6 do 8 proc.
Lindt & Spruengli to szwajcarskie przedsiębiorstwo z Klichbergu w kantonie Zurych. Spółka od 1845 roku produkuje wyroby cukiernicze, głównie czekolady.
(Źródło: reuters.com).
pełna lista aktualności
|