Nowe wymagania dotyczące oznakowania alergenów według Rozporządzenia 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...)Nowe wymagania dotyczące oznakowania alergenów zgodnie z zapisami rozporządzenia Komisji Europejskiej i Rady (UE) nr 1196/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, zwane dalej rozporządzeniem, wejdą w życie 13 grudnia 2014 roku.W porównaniu z Dyrektywa 2000/13 rozporządzenie, o którym mowa, wprowadza kilka nowych zasad dotyczących sposobu informowania o alergenach.
Więcej informacji w nr 3, wrzesień 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|