Dodawanie witamin i składników mineralnych do żywności – wymagania wynikające z przepisów wspólnotowych i krajowychObecność na rynku produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych daje możliwość pokrycia zapotrzebowania na te składniki w sytuacji ograniczonego spożywania lub wykluczania produktów, które stanowią naturalnie bogate ich źródło. Sytuacja taka może być wynikiem np. sezonowego występowania szerokiego asortymentu produktów bogatych w niektóre składniki odżywcze, stosowania diet eliminacyjnych (np. wykluczających mleko i jego przetwory, które są źródłem wapnia), względnie znacznego ograniczania spożycia wszystkich produktów (diety niskoenergetyczne). Często ze względu na tryb życia lub stosowanie zwyczajowo niezbyt urozmaiconej diety istnieje potrzeba uzupełnienia spożycia pewnych witamin i składników mineralnych.Więcej informacji w nr 3, wrzesień 2013 r. kwartalnika Food-Lex.
pełna lista aktualności
|