Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dodawanie witamin i składników mineralnych do żywności – wymagania wynikające z przepisów wspólnotowych i krajowych
Obecność na rynku produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych daje możliwość pokrycia zapotrzebowania na te składniki w sytuacji ograniczonego spożywania lub wykluczania produktów, które stanowią naturalnie bogate ich źródło. Sytuacja taka może być wynikiem np. sezonowego występowania szerokiego asortymentu produktów bogatych w niektóre składniki odżywcze, stosowania diet eliminacyjnych (np. wykluczających mleko i jego przetwory, które są źródłem wapnia), względnie znacznego ograniczania spożycia wszystkich produktów (diety niskoenergetyczne). Często ze względu na tryb życia lub stosowanie zwyczajowo niezbyt urozmaiconej diety istnieje potrzeba uzupełnienia spożycia pewnych witamin i składników mineralnych.

Więcej informacji w nr 3, wrzesień 2013 r. kwartalnika Food-Lex.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij