Spada eksport cukru w Polsce, ale rośnie jego importW pierwszym półroczu 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie silnie wzrósł przywóz. Z tego też powodu dodatnie saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmniejszyło się w relacji rocznej o ponad połowę. W pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 229,3 tys. ton, a jego wartość 147,1 mln Euro. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 25 i 27 proc. - informuje FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.Średnia wartość eksportu obniżyła się o 3% do 641 €/t, czyli do około 2,68 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w pierwszej połowie 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 68% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 748 €/t (-7% r/r), czyli po ~3,12 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 411 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,72 zł/kg.
Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy, Łotwa i Syria oraz Rosja. W okresie styczeń-czerwiec 2013 roku import cukru do Polski wzrósł dynamicznie - o 40% do 144 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 1/5 do 84,7 mln €. Mniejsza dynamika wzrostu wartości niż wolumenu to efekt spadających cen. Cukier sprowadzano po średnio 588 €/t (-15% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy). Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 91% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów.
Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 563 €/t (-14% r/r), czyli po około 2,35 zł/kg, a z krajów unijnych po ~837 €/t (-1% r/r), czyli po około 3,5 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa ostatnie z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W pierwszym półroczu 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale dynamicznie obniżyło się do 85,2 tys. ton (-58% r/r) i do 62,4 mln € (-53% r/r).
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW).
pełna lista aktualności
|