Raport DG Enterprise na temat konkurencyjności europejskiego przemysłu żywnościowegoDG Enterprise opracowała raport na temat konkurencyjności europejskiego przemysłu żywnościowego. W raporcie oceniono zarówno aspekty ekonomiczne, jak i prawne.Raport ma ponad 300 stron i podzielony jest na kilka sekcji tematycznych, wśród których wyszczególniono m.in.:
-
The external environment of the Food Industry;
-
The Overhaul of EU food law as perceived by industry;
-
Competitive position of the EU Food Industry sectors in the global and EU Market;
-
Key success Factors and policy scenarios.
Raport określa konkurencyjność europejskiego przemysłu jako porównywalną z przemysłem Australijskim i Brazylijskim i niższą od przemysłu USA i Kanady. Ten niski poziom konkurencyjności jest stabilny, pomimo, że wzrost produktywności jest w Unii Europejskiej wyższy niż w innych częściach świata. Nie przeszkadza to również temu, że w Unii Europejskiej zlokalizowana jest większość wiodących przedsiębiorstw sektora żywności.
Pobierz pełną wersję raportu
pełna lista aktualności
|