Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Światowy eksport śruty sojowej niższy niż przed rokiem
Światowy eksport śruty sojowej w okresie pierwszych 9 miesięcy bieżącego sezonu 2012/2013 (październik 2012-czerwiec 2013) był znacznie niższy niż o tej samej porze w sezonie poprzednim - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Oil World szacuje, że wyniósł on 40,8 mln t, czyli był niższy o 3 mln t w porównaniu do analogicznych miesięcy w ubiegłym sezonie oraz o 1,2 mln t niższy w odniesieniu do średniej z ostatnich 5 sezonów.


Czerwiec był pierwszym miesiącem od początku sezonu 2012/2013, gdy odnotowano wzrost wywozu tego surowca w porównaniu z analogicznym miesiącem przed rokiem. Argentyna, Brazylia, Stany Zjednoczone oraz Indie wyeksportowały łącznie wtedy 4,6 mln t śruty wobec 4,4 mln t rok wcześniej.


Według Oil World, w III kwartale br. można spodziewać się dalszego wzrostu światowego eksportu śruty sojowej r/r. Najprawdopodobniej będzie on wyższy o 0,7-0,8 mln t w porównaniu z III kwartałem ub.r. Oczekiwany wzrost eksportu śruty z Ameryki Południowej powinien zrekompensować spadek sprzedaży ze Stanów Zjednoczonych.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij