Zniesienie VAT może ocalić 300 tys. ton utylizowanej żywności300 tysięcy ton produktów spożywczych - tyle żywności rocznie można byłoby ocalić przed wyrzuceniem, gdyby sklepy mogły rozdawać niesprzedaną żywność bez podatku.
Takie są
wyliczenia Banków Żywności, które kontynuują kampanię na rzecz całkowitego
zniesienia VAT od produktów przekazywanych na cele charytatywne.
Obecnie podatku VAT od darowanej żywności
nie płacą tylko producenci. Natomiast handlowcy i restauratorzy nadal są nim
obciążeni, zatem bardziej opłaca im się nadwyżki utylizować.
Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności powiedział, że
podatek VAT od darowanych produktów oznacza marnowanie pełnowartościowej
żywności, która mogłaby być z pożytkiem przekazana potrzebującym. Ten problem
widzą także handlowcy - mówi Marek Borowski.
Zaznacza, że jeżeli zmiany przepisów likwidujące całkowicie VAT od
darowanej żywności zostaną wprowadzone - będzie to także sporym wyzwaniem
organizacyjnym, bo nadwyżki trzeba będzie rozsądnie zagospodarować. Do tego
potrzebne będą samochody chłodnicze i powierzchnie magazynowe oraz
zorganizowanie ścisłej współpracy z organizacjami, które wykorzystują żywność
na bieżąco: prowadzą jadłodajnie i stołówki dla potrzebujących, oraz opiekują
się ubogimi rodzinami.
Nowelizacja likwidująca płacenie VAT od żywności darowanej przez sklepy,
sieci handlowe hurtownie
i restauratorów jest już zaakceptowana przez sejmową komisję finansów, prace
nad nią Sejm wznowi jesienią.
Źródło:
IAR, biznesonet
pełna lista aktualności
|